Ενέργεια

Κίνα: Deals 20 δις. δολ για την CNPC – Διευρύνεται η συνεργασία με ΗΠΑ

tags :
Κίνα: Deals 20 δις. δολ για την CNPC – Διευρύνεται η συνεργασία με ΗΠΑ
Η China National Petroleum θα εισάγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αμερικής
Η Κίνα αναδιαμορφώνει τις θέσεις της στην ενέργεια με τις  Η.Π.Α. καθώς η αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές την αναγκάζει να κοιτάξει πέρα από τους παραδοσιακούς προμηθευτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.
Η China National Petroleum Corp.( CNPC ) θα εισάγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αμερικής, δήλωσε ο Πρόεδρος Wang Yilin σε συνέντευξη την Κυριακή 14/5/2017 στο Bloomberg TV στο περιθώριο του Belt and Road Forum Πεκίνο.
Ο ενεργειακός γίγαντας θα υπογράψει συμφωνίες ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Κίνας για τη σύνδεση της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής μέσω υποδομών και επενδύσεων.
"Οι Η.Π.Α. έχουν πολύ πλούσιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου και η Κίνα επιδιώκει διαφοροποίηση της προσφοράς αργού", δήλωσε ο Wang.
«Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο διερεύνησης της συνεργασίας σε τομείς όπως η από κοινού ανάπτυξη εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου και μεταφοράς φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με το Bloomberg η αυξανόμενη χρήση της αμερικανικής ενέργειας από την Κίνα «οδηγεί» την  CNPC πιο μακριά  από το σχέδιο Belt and Road, το οποίο αποτελεί την εμπορική πρωτοβουλία του προέδρου Xi Jinping.
Τα σχόλια του Wang ακολουθούν μια ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την κυβέρνηση Trump, η σύμφωνα με την οποία η χώρα να συνάπτει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με αμερικανούς προμηθευτές LNG.
H  CNPC έχει σήμερα περισσότερα από 50 κοινά έργα σε εξέλιξη σε 19 χώρες που συμμετέχουν στην Belt and Road, σύμφωνα με τον Wang.
Στην Κεντρική Ασία και τη Ρωσία επικεντρώνονται κυρίως στο φυσικό αέριο, ενώ στα κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής τα περισσότερα έργα αφορούν το πετρέλαιο.
 Ο μεγαλύτερος ενεργειακός χρήστης παγκοσμίως εξαρτάται περισσότερο από τις υπερατλαντικές προμήθειες αργού πετρελαίου, καθώς η  εγχώρια παραγωγή από τις κρατικές επιχειρήσεις - συμπεριλαμβανομένης της εισηγμένης μονάδας της PetroChina Co. της CNPC - υποχωρεί  λόγω  των περικοπών δαπανών για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών.
Η Κίνα ξεπέρασε τις Η.Π.Α. ως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως και αναδείχθηκε τον Φεβρουάριο ως ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου από τις Η.Π.Α.,η οποίος αύξησε τις εξαγωγές χάρη στην άνοδο του πετρελαίου από σχιστόλιθο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης