Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντός του 2017 η πώληση του ΔΕΣΦΑ - Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για την ενεργειακή αγορά

Εντός του 2017 η πώληση του ΔΕΣΦΑ - Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για την ενεργειακή αγορά
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, για την αύξηση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ σε εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της ΔΕΗ
Χωρίς αναφορά στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία ωστόσο έχει συμφωνηθεί και οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν εντός του μήνα, κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.
Στο πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 101 περιλαμβάνονται διατάξεις για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ εντός του 2017, για την αύξηση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που θα διατίθενται μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ σε εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος, μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της ΔΕΗ όπως ο περιορισμός των ρευματοκλοπών και η αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ.
Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 66 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (35 % από τα ΕΛΠΕ και 31 % από το ΤΑΙΠΕΔ) ως το τέλος του 2017, ενώ το υπόλοιπο 34% θα μεταβιβασθεί στο Δημόσιο.
Προβλέπονται επίσης οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψήφιων επενδυτών στο διαγωνισμό ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή του Κοινοτικού δικαίου (να διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και να είναι πιστοποιημένοι ως διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου).
Οι διατάξεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ προβλέπουν αύξηση των ποσοτήτων ενέργειας που θα διαθέτει η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της.
Συγκεκριμένα οι δημοπρατούμενες ποσότητες θα αποτελούν για το 2017 το 16% της κατανάλωσης, το 2018 το 19% και το 2019 το 22%. Το χρονοδιάγραμμα για την απομείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ παραμένει το ίδιο και προβλέπει ότι στο τέλος του 2017 η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιο της στο 75,24%, το 2018 στο 62,24% και το 2019 στο 49,24%.
Η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρασίες θα αναθεωρείται κάθε Ιούνιο ενώ στο πρώτο εξάμηνο κάθε έτους η ΡΑΕ θα μπορεί να αυξάνει (ή να μειώνει) τις δημοπρατούμενες ποσότητες λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.
Εξάλλου, διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι η εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (στην οποία θα περιέλθει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή που θα ελέγχεται από το Δημόσιο) θα εποπτεύεται αποκλειστικά από τον υπουργό Ενέργειας και όχι τον υπουργό Οικονομικών ώστε να διασφαλίζεται ο απαιτούμενος πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Διαχειριστή από την παραγωγή / προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πώληση λιγνιτικών μονάδων η οποία περιλαμβάνεται επίσης στη συμφωνία με τους δανειστές ως αποτέλεσμα σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά από προσφυγή στην Κομισιόν.
Οι σχετικές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν προβλέπεται να αρχίσουν αυτό το μήνα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών, την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ και τη σταδιακή (ως το 2022) ανάκτηση, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, των οφειλών προηγούμενων ετών προς τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης