Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eξορθολογισμό της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος προαναγγέλει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης

Eξορθολογισμό της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος προαναγγέλει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης
Για τους λιγνίτες, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ότι "η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων"
Τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΡΑΕ θα έχει επεξεργασθεί έναν τρόπο τιμολόγησης που θα είναι πιο ομαλός για τα φτωχότερα νοικοκυριά, σημειώνει σε συνέντευξη του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Συγκεκριμένα όπως τονίζει, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο κ.Σταθάκης ως προς τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ,τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΡΑΕ θα έχει επεξεργασθεί έναν τρόπο τιμολόγησης που θα διατηρήσει την προοδευτικότητά του, αλλά θα είναι πιο ομαλός και δεν θα κινδυνεύουν να «τιμωρηθούν» τα φτωχότερα νοικοκυριά από μια οριακή αύξηση της κατανάλωσής τους.
«Θα υπάρξουν, επίσης, και βελτιώσεις στα ειδικά κοινωνικά τιμολόγια που θα εξαλείφουν τις όποιες απώλειες από ενδεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι κομμάτι και στόχος της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης που θα αποτυπώνεται ρητά με συγκεκριμένους άξονες, που θα αφορούν ευρύτερες πρωτοβουλίες, ενώ έχει ενταχθεί και στις προδιαγραφές του εθνικού σχεδιασμού.

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Ο κ.Σταθάκης είπε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει το σχέδιό της για τον ενεργειακό σχεδιασμό έως τον Δεκέμβριο του 2017. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα έχει συμφωνήσει με τους στόχους της κλιματικής αλλαγής με βάση τη συμφωνία των Παρισίων και το υπό διαμόρφωση σχέδιο της ΕΕ για τους στόχους του 2030, το σχέδιο της Ελλάδας, θα απαντάει στον τρόπο επίτευξης αυτών των στόχων, στις αλλαγές στις αγορές ενέργειας και σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τιμολόγηση και τον τρόπο υλοποίησής τους.

Για τις λιγνιτικές μονάδες

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη δέσμευση της χώρας μόνο για το λιγνιτικό κομμάτι της ΔΕΗ υπό το βάρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και βάσει του διαλόγου με την Κομισιόν και πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί σοβαρή μελέτη των δεδομένων των ορυχείων λιγνίτη μέχρι τον Ιούλιο, και θα ακολουθήσει επιλογή προτάσεων που θα δοκιμαστούν στο market test τον Οκτώβριο, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη τον Νοέμβριο.
«Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων» επισήμανε ο υπουργός.

Για το χρηματοπιστωτικό θέμα της ΔΕΗ

Σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό θέμα της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι είναι διαχειρίσιμο και «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, όπως ακούγεται», προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση τα σχέδια μπροστά μας είναι δύο: Το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο μιλά ανοιχτά πλέον για διάσπαση και πώληση όλων των μεριδίων της ΔΕΗ, και το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο επιδιώκει να προσαρμοστεί η ΔΕΗ σε ένα ποσοστό 50% στην παραγωγή και τη λιανική αγορά και να παραμείνει ο βασικός δημόσιος πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος».

Πρόσθεσε ότι μέσα στο πνεύμα της συμφωνίας αλλά και πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι ενεργειακές εταιρείες να μην εμπλακούν σε μια διαδικασία αυτόματης ιδιωτικοποίησης με μεγάλους κινδύνους και για το τίμημα, και για τον ενεργειακό τομέα, αλλά να εντοπιστούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των εταιρειών αυτών με θετικό τρόπο τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον τομέα συνολικά.

Για το Κτηματολόγιο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο απάντησε ότι «το θεσμικό πλαίσιο για την συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα του Κτηματολογίου, ο οποίος θα ενσωματώσει τα Υποθηκοφυλακεία και την Κτηματολόγιο Α.Ε., ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) διαμορφώνεται με σκοπό να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, προϋπόθεση άλλωστε για τη σύνταξη του Κτηματολογίου, και προσβλέπουμε στην επικύρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές εκπόνησης των μελετών των Χωρικών Σχεδίων (πρώην Γενικά Πολεοδομικά). Ακολουθούν αλλεπάλληλες πράξεις για την πλήρη ενεργοποίησή του. Επίσης, μας απασχολεί έντονα η εφαρμογή των πολεοδομικών σχεδίων και αναζητούμε χρηματοδοτικά μέσα ώστε οι δήμοι να κάνουν πράξη τον σχεδιασμό» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «θέμα ημερών» την προκήρυξη της μελέτης για την αναθεώρηση του χωροταξικού για τον Τουρισμό μαζί με τις προδιαγραφές, ενώ η βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής επ' αυτού, είναι η συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ακόμα, η κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση διά των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης ανά κατηγορία χώρου στις περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 και στα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι επίκειται άμεσα η σχετική νομοθέτηση, σημειώνοντας ότι το αρχικό νομοσχέδιο είχε δοθεί για διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016.

Αναφορικά με την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος και τις αντιδράσεις που έχει εγείρει, λόγω των προδιαγραφών που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΟΙΠ (μέγιστο ύψος 21 μέτρων στην πλευρά του Κηφισού και 18 μέτρων προς τον αρχαιολογικό χώρο, είπε ότι «εμείς πορευτήκαμε παίρνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έτσι όπως αποτυπώθηκε σε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και επιλέξαμε τα 21 και 18 μέτρα. Ταυτόχρονα, υπήρξε μια συμφωνία ανταποδοτικών μέτρων με αποδέκτη το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αλλά και τους όμορους Δήμους (Αιγάλεω, Περιστέρι)».

Τέλος, σε ότι αφορά «επίδικα» θέματα με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «το υπουργείο, κινούμενο απόλυτα εντός του πλαισίου του νόμου και των θεσμικών ρυθμίσεων, προετοιμάζει τη διαδικασία διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία προκειμένου αυτή να αποφανθεί για θέματα τα οποία εκπορεύονται από τη σύμβαση του ελληνικού κράτους με την εταιρεία και τα οποία έχουν αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο διαμάχης. Αυτή η μέθοδος, αυτή η νομική διαδικασία είναι οι προσφορότερες προκειμένου να υπάρξει μια απάντηση στα "επίδικα" θέματα για τη συγκεκριμένη επένδυση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης