Ενέργεια

Εισαγωγή δύο φορτίων LNG από τον Όμιλο Μυτιληναίου - Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά

Εισαγωγή δύο φορτίων LNG από τον Όμιλο Μυτιληναίου - Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά
Η αγορά απελευθερώνεται και ανοίγει το παιχνίδι των προμηθειών
Οι εισαγωγές LNG ανοίγουν στην ελληνική αγορά, καθώς ο Ομιλος Μυτιληναίος εισήγαγε δύο φορτία.
Ετσι προχώρησε στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού που είχε προαναγγείλει με στόχο την καθετοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και προσπάθειας εύρεσης των καλύτερων δυνατών τιμών.
Ολα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά φυσικού αερίου θα ενταθεί και θα οδηγήσει σε μιαν εντατικότερη προσπάθεια από όλους τους φορείς.
Ο Ομιλος με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν βασικό καύσιμο.
Δεν αποκελίεται μάλιστα αν οι προβλέψεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Εμ.Παναγιωτάκη  επιβεβαιωθούν η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή να αυξηθεί στα επόμενα χρόνια σημαντικά.

Οπως είναι γνωστό εξάλλου ο Ομιλος Μυτιληναίος έχει συνάψει από κοινού την συνεργασία με την Μότορ Οιλ συγκροτώντας την  M&M Gas, που είναι η ιδιωτική εταιρεία η οποία και εγκαινίασε την απελευθερωμένη ελληνική αγορά φυσικού αερίου, παραδίδοντας το πρώτο ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ.
Το 2015 το άνοιγμα της αγοράς Φυσικού Αερίου σήμανε για την M&M Gas και την έναρξη δραστηριότητας πώλησης σε βιομηχανικούς πελάτες όπου η Εταιρεία έχει ήδη κατακτήσει σημαντικό μερίδιο προσφέροντας καινοτομία, ευελιξία, ταχύτητα αλλά και ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ομιλος Μυτιληναίος προετοιμάζει την εισαγωγή ενός ακόμα φορτίου.
Σύμφωνα με επίσημα τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η ΑτΕ έφερε τον Απρίλιο 134.000 κ.μ. LNG, σε δυο φορτία, τα οποία μετέφερε το πλοίο LUSAIL. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 905.000 MWh.
Tο πρώτο φορτίο έφθασε στη Ρεβυθούσα στις 17 Απριλίου, μεταφέροντας 43.000 κ.μ. (290.000MWh),το οποίο αποθηκεύτηκε προσωρινά για 8 ημέρες. Το δεύτερο φορτίο έφτασε στις 26 Απριλίου, μεταφέροντας 91.000 κ.μ. (615.000 MWh), με περίοδο προσωρινής αποθήκευσης 18 ημερών.
Το Μάρτιο, η ΑτΕ παρέλαβε ένα επιπλέον φορτίο LNG όταν το πλοίο Arctic Voyager είχε φέρει ακόμα 81.620 κ.μ. LNG, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 555.000 MWh, που αποθηκεύτηκε προσωρινά στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας για 10 ημέρες.

LNG το μεγάλο στοίχημα διεθνώς

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου μπορούν να λύσουν το αμερικανικό ενεργειακό έλλειμμα.
Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις ξένες αγορές αποτελεί το κλειδί για την άρση των μειωμένων τιμών σύμφωνα με το Bloomberg
Τα αποθέματα φυσικού αερίου των Η.Π.Α. ήταν κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο τα τελευταία δύο χρόνια και η σωτηρία βρίσκεται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, το διαυγές, άοσμο υγρό που σχηματίζεται όταν το φυσικό αέριο ψύχεται σε περίπου μείον 260 Φαρενάιτ.
Και για αυτό ακριβώς πιέζει ο πρόεδρος Donald Trump.
Η κυβέρνησή του σχεδιάζει να καταστήσει τις Η.Π.Α. τον κορυφαίο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, και το LNG θα είναι ένα κεντρικό στοιχείο της ενεργειακής και εμπορικής πολιτικής.



Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν ισχυρές εγχώριες αντιδράσεις  για τις εξαγωγές ενέργειας, ιδίως για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Αλλά μετά από χρόνια χαμηλών τιμών που προέκυψαν από τις  βελτιωμένες τεχνολογίες που μείωσαν το κόστος εξόρυξης, η «αντίσταση» μετριάσθηκε.
Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μπορούν να παρέχουν ενισχυμένη ασφάλεια σε συμμάχους, όπως η Ιαπωνία να μειώσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποίησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο και να αντιμετωπίσει την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος με την αντικατάσταση του άνθρακα.
Οι πολιτικές του Trump για την υποστήριξη των  γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την άρση των ρυθμιστικών φραγμών στην παραγωγή θα υποστηρίξουν τις τιμές μεσοπρόθεσμα.
Ωστόσο, τόσο η εγχώρια  ζήτηση από τους τελικούς χρήστες όσο και η ζήτηση ηλεκτροπαραγωγής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις καιρικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι ένα ιδιαίτερα δροσερό καλοκαίρι ή  ένας ζεστός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρά περιφερειακά πλεονάσματα.
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου από το καλοκαίρι του 2014 οδήγησε σε πτώση τις δραστηριότητες γεώτρησης.
 Ο αριθμός των σταθμών αερίου υποχώρησαν, όπως και ο αριθμός των πετρελαιαγωγών και, ως εκ τούτου, η παροχή αερίου.
Οι ΗΠΑ παρήγαγαν λιγότερα αέρια το 2016 από ό, τι το 2015, η πρώτη φορά από το 2005 η παραγωγή μειώθηκε σε ετήσια βάση.
Το LNG υπήρξε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια αυξανόμενη πηγή απορρόφησης από τη μελλοντική παραγωγή.
Οι ΗΠΑ άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη μιας εθνικής υποδομής για την υποκατάσταση βενζίνης με LNG ήταν αναγκαία.
Οι σημερινές επενδύσεις κατευθύνονται προς ηλεκτρικά και αυτοκινούμενα οχήματα καθώς και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι στην εξαγωγική αγορά, όπου η ζήτηση για LNG αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης