Ενέργεια

GTM: Η προσπάθεια της Ελλάδος να πουλήσει το 40% της παραγωγικής της ικανότητας σε άνθρακα ίσως αποτύχει

GTM: Η προσπάθεια της Ελλάδος να πουλήσει το 40% της παραγωγικής της ικανότητας σε άνθρακα ίσως αποτύχει
Στις 21 Απριλίου, για παράδειγμα, το ηλεκτρικό σύστημα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιήθηκε η καύση άνθρακα, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές του 1800
Η Ελλάδα ανακοίνωσε σχέδια πώλησης περίπου 40% της παραγωγικής της ικανότητας σε άνθρακα ως μια κίνηση που θα βοηθήσει να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρει το GTM το Green Tech Media.
Όμως, η εξεύρεση αγοραστή, ο οποίος θα πρέπει να είναι «ένας ευρωπαϊκός φορέας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», μπορεί να είναι ένα πρόβλημα επειδή ο άνθρακας φθίνει βίαια σε όλη την Ευρώπη.
Η προσπάθεια ίσως αποτύχει.
Στις 21 Απριλίου, για παράδειγμα, το ηλεκτρικό σύστημα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιήθηκε η καύση άνθρακα, κάτι που δεν είχε συμβεί από τις αρχές του 1800.
Η πρώτη εργάσιμη ημέρα χωρίς άνθρακα από την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης αποτελεί μια λύση για τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει το ενεργειακό σύστημα", δήλωσε στους Financial Times ο Cordi O'Hara, ο διευθυντής του διαχειριστή του συστήματος National Grid.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε άνθρακα για ηλεκτρική ενέργεια και μόλις πριν από δύο χρόνια αντιπροσώπευαν το 23% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση.
Και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό έθνος που γυρίζει την πλάτη του στον άνθρακα και λιγνίτη.
Πρόσφατα συμφωνήθηκε η "ιστορική υπόσχεση", οι κυρίαρχες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις ΕΕ, εκτός από την Πολωνία και την Ελλάδα δεσμεύτηκαν να σταματήσουν να κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις με καύση άνθρακα από το 2020.
Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε από τον ευρωπαϊκό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric, που αντιπροσωπεύει 3.500 εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στοχεύει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο κλάδος της ενέργειας είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας με έμφαση στις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, όπως και στις Η.Π.Α., ο άνθρακας στην Ευρώπη ήδη αργοπεθαίνει.
Σε πολλές χώρες, ένα αυξανόμενο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνει τον ρόλο του άνθρακα και του λιγνίτη.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης