Ενέργεια

Η ΕΤΑΑ προωθεί σχέδιο δανεισμού 500 εκατ. δολ. στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Η ΕΤΑΑ προωθεί σχέδιο δανεισμού 500 εκατ. δολ. στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου
Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) προωθεί σχέδιο για δανεισμό ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο έργο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ Suma Chakrabarti, η τράπεζα «προχωρά» στη χρηματοδότηση του έργου, με την τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να αναμένεται μέχρι το τέλος του 2017.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας.
Προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας.
Στο αρχικό στάδιο, κύρια πηγή για τον αγωγό θα είναι το φυσικό αέριο που παράγεται στο πλαίσιο του σταδίου 2 της ανάπτυξης του πεδίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, ενώ αργότερα μπορούν να συνδεθούν σε αυτόν και άλλες πηγές.
Στο πλαίσιο του σταδίου 2 της ανάπτυξης του Shah Deniz, το φυσικό αέριο θα εξαχθεί στην Τουρκία και τις ευρωπαϊκές αγορές με την επέκταση του αγωγού του Νότιου Καυκάσου και την κατασκευή του αγωγού Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) και του Trans Adriatic Pipeline (TAP).
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης