Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο κενό η προσπάθεια της ΔΕΗ να αντλήσει ρευστότητα μέσω προπληρωμών από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές

Στο κενό η προσπάθεια της ΔΕΗ να αντλήσει ρευστότητα μέσω προπληρωμών από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές
Η προσφορά περιλαμβάνει έκπτωση 6%, ωστόσο δεν δείχνει να γίνεται ευρέως αποδεκτή καθώς μόλις μία βιομηχανία έχει συναινέσει
Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους περίπου 60  μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές της υψηλής τάσης, για την παροχή έκπτωσης 6% έναντι της προπληρωμής του συνόλου της κατανάλωσης ρεύματος για το επόμενο έτος.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ για το σύνολο των καταναλωτών, στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας της να αντλήσει ρευστότητα.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο κύκλος των επαφών με τις βιομηχανίες της υψηλής τάσης είχε μάλλον πενιχρά αποτελέσματα, καθώς μέχρι στιγμής μόνο μια βιομηχανία έχει δεχθεί την προσφορά και είναι διατεθειμένη να προπληρώσει ποσό της τάξης των 12-14 εκατ. ευρώ για την κατανάλωση του επομένου έτους.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς η έκπτωση 6% μόλις που καλύπτει το χρηματοοικονομικό κόστος με αποτέλεσα το όφελος σε επίπεδο ενεργειακού κόστους να είναι σχεδόν μηδαμινό.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση τσιμεντοβιομηχανίας προς τη ΔΕΗ η οποία απέρριψε την πρόταση για έκπτωση 6%, ζητώντας προσφορά ανάλογη με το προφίλ κατανάλωσης της η οποία όμως να προσεγγίζει το ύψος της έκπτωσης 15% που προσέφερε η ΔΕΗ στη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Ανησυχία ΕΒΙΚΕΝ για τις νέες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος

Την ίδια ώρα οι βιομηχανικοί καταναλωτές όπως αναφέρθηκε και χθες από την ηγεσία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ανησυχούν ότι οι προτάσεις της ΔΕΗ για τις νέες συμβάσεις προμήθειας του 2018, θα είναι χειρότερες από τις υφιστάμενες συμβάσεις καθώς η ΔΕΗ θα θελήσει να μετακυλήσει στη βιομηχανική κατανάλωση ένα μέρος του επιπλέον κόστους που της επιβλήθηκε μέσω της χρέωσης των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ.
Το κόστος αυτό υπολογίζεται για τη ΔΕΗ σε περίπου 330 εκατ. ευρώ ανά έτος και η βιομηχανία ανησυχεί ότι ενδέχεται να περάσει στις επιχειρήσεις.
Πάντως μέχρι στιγμής η ΔΕΗ δεν έχει καλέσει τις βιομηχανίες σε διαπραγματεύσεις για τα νέα συμβόλαια προμήθειας, ενώ τα υφιστάμενα λήγουν στο τέλος του χρόνου.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητες και αδυναμία προγραμματισμού ειδικά στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας που ανήκει σε ευρωπαϊκό όμιλο, «μας ζητούν από τα κεντρικά να τους ενημερώσουμε για το ενεργειακό κόστος έως το 2020 και εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προγραμματίσουμε το ενεργειακό κόστος του 2018».

Ακόμη πιο δύσκολο το 2017 για τις τσιμεντοβιομηχανίες

Και αυτό σε μια χρονιά που η κατάσταση αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, το 2017 θα είναι η χειρότερη χρονιά της κρίσης για την εγχώρια αγορά τσιμέντου καθώς οι ιδιωτικές κατασκευές είναι απολύτως παγωμένες, ενώ τα μεγάλα έργα ολοκληρωθήκαν χωρίς να έχουν προγραμματιστεί νέα.
Τέλος σε ότι αφορά τη ΔΕΗ πρέπει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις για την παροχή έκπτωσης 6% έναντι προπληρωμής, φαίνεται ότι σταδιακά επεκτείνονται και στις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.
Ταυτόχρονα η επιχείρηση σκληραίνει τη στάση της έναντι μεγάλων οφειλετών προχωρώντας σε αποκοπές ηλεκτροδότησης.
Πρόσφατα έκοψε το ρεύμα σε γνωστή βιομηχανία, ενώ φαίνεται ότι σειρά έχουν ακόμη 3-4 άλλες οι οποίες οφείλουν υπέρογκα ποσά στη ΔΕΗ για κατανάλωση ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης