Ενέργεια

Ποιούς κινδύνους αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ φέρνει το συμπληρωματικό μνημόνιο

Ποιούς κινδύνους αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ φέρνει το συμπληρωματικό μνημόνιο
Μάρτιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο οι αναπροσαρμογές, σε περίπτωση μεγάλης απόκλισης του λογαριασμού ΑΠΕ σε σχέση με τις προβλέψεις
Αυτόματη αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ σε περίπτωση που στην ανά τρίμηνο εξέταση της εξέλιξης του λογαριασμού ΑΠΕ διαπιστώνεται απόκλιση άνω των 15 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις, προνοεί το συμπληρωματικό μνημόνιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η αναπροσαρμογή θα γίνεται από τη ΡΑΕ βάση απόφασης του Δεκεμβρίου του 2016 που δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ αναδρομικά και για το πρώτο τρίμηνο του έτους (Μάρτιος), ενώ κατά την διάρκεια του έτους προβλέπονται άλλες δύο αναπροσαρμογές, μία τον Ιούνιο και μία τον Σεπτέμβριο με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ τον Δεκέμβριο.
Στην ανά τρίμηνο εξέλιξη του λογαριασμού των ΑΠΕ, η ΡΑΕ θα λαμβάνει υπόψη της τον μηχανισμό για τον μηδενισμό του ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 (τέλος προμηθευτή), καθώς και τις προσαρμογές που εφαρμόστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 (πλαφόν, κλπ).
Κατά τον τρόπο αυτόν οι αυξήσεις αυτές θα περνούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών επιβαρύνοντας εκ νέου τα τιμολογιά τους.
Ομως πηγές της ΡΑΕ εκτιμούν ότι είναι νωρίς να φτάσουμε σε τέτοια συμπεράσματα πριν τεθούν στην διάθεση των αρμοδίων τα στοιχεία του Μαρτίου του 2017 και τα απολογιστικά του πρώτου τριμήνου.



Μηδενισμός του λογιστικού χρέους

Οι αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ θα στοχεύουν στην εξάλειψη του λογιστικού χρέους (σύνολο του σωρευτικού λογιστικού χρέους των προηγούμενων ετών και του λογιστικού ελλείμματος του τρέχοντος έτους) του ειδικού λογαριασμού.  
Ειδικότερα για το 2017 η ΡΑΕ θα εξετάσει εάν τον Μάρτιο η διαφορά στο τρέχον λογιστικό χρέος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ βάσει των τελευταίων διαθέσιμων πραγματικών δεδομένων είναι μεγαλύτερη από 15 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε κάνει ο ΛΑΓΗΕ στο προηγούμενο τρίμηνο, τότε θα αναπροσαρμόζεται αυτόματα το ΕΤΜΕΑΡ για την κάλυψη του εν λόγω ποσού.
Οι νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ θα ισχύουν από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται του μήνα αναπροσαρμογής.
Δηλαδή για το πρώτο τρίμηνο του έτους (αναπροσαρμογή Μαρτίου) θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου.
Από τον πίνακα που παρατίθεται στο Μνημόνιο για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ, οι προβλέψεις για τον μήνα Μάρτιο του 2017 αναφέρονται σε μηνιαίο πλεόνασμα 27, 85 εκατ. ευρώ και σωρευτικό έλλειμμα 123,04 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕ θα πρέπει να αξιολογήσει εάν υπάρχει απόκλιση από τα πραγματικά διαθέσιμα στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ τον Μάρτιο προκειμένου να ενεργοποιήσει την απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 για αυτόματα αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης