Ενέργεια

Π.Καραλευθέρης (ΔΣ ΔΕΗ): Η «μικρή ΔΕΗ» θα φαντάζει γλυκιά ανάμνηση σε σχέση με όσα θα συμβούν

Π.Καραλευθέρης (ΔΣ ΔΕΗ): Η «μικρή ΔΕΗ» θα φαντάζει γλυκιά ανάμνηση σε σχέση με όσα θα συμβούν
"Τα υδροηλεκτρικά αποτελούν τον μεγάλο στόχο των ιδιωτών και η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς τη συμφωνία που έχει κάνει για την παραχώρησή τους" υποστηρίζει ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων
H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποτελεί πρόφαση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων σημειώνει ο Παντελής Καραλευθέρης, μέλος Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι ο μεγάλος στόχος των ιδιωτών είναι τα υδροηλεκτρικά.
Υποστήριξε δε, ότι η κυβέρνηση "κρύβει επιμελώς τη συμφωνία που έχει κάνει για την παραχώρησή τους".
Οπως είπε σε συνέντευξή στην εφημερίδα "Free Sunday" ο κ.Καραλευθέρης, το σενάριο της «μικρής ΔΕΗ», θα φαντάζει γλυκιά ανάμνηση σε σχέση με όσα θα συμβούν από δω και πέρα.
Είπε χαρακτηριστικά, για τις προθέσεις της κυβέρνησης:
"Η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί, ακριβώς όπως και η προηγούμενη, το σχέδιο πώλησης των παγίων στοιχείων της εταιρείας.
Δηλαδή θα πουλήσει λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία λιγνίτη –και αυτό το κάνει με την πρόφαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί πρόσβασης τρίτων στα λιγνιτικά κοιτάσματα– και επίσης θα πουλήσει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Σε ό,τι αφορά την πώληση λιγνιτικών ορυχείων και μονάδων, είναι πρόφαση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς λέει ότι πρέπει οι ιδιώτες να έχουν πρόσβαση στα κοιτάσματα. Πρέπει να πω ότι ήδη οι ιδιώτες έχουν πρόσβαση στα κοιτάσματα, τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της χώρας, προοπτικά, ανήκουν σε ιδιώτες, το μεγαλύτερο ορυχείο της χώρας, αυτό της Βεύης, θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια, και αναμένεται να επισημοποιηθεί η παραχώρησή της, και βεβαίως υπάρχουν και ιδιωτικά ορυχεία που εδώ και χρόνια τροφοδοτούν τη ΔΕΗ για να συμπληρώσει το καύσιμο παραγωγής.
Επίσης, υπάρχουν τα κοιτάσματα της Ελασσόνας και της Δράμας, όπου κάθε δυνητικός επενδυτής μπορεί να τα αναλάβει και να παράγει από λιγνίτη.
Οι ιδιώτες, όμως, δεν επιθυμούν να δώσουν χρήματα και να επενδύσουν σε νέες δομές στα κοιτάσματα που προανέφερα, αλλά θέλουν τις ήδη υπάρχουσες δομές και την τεχνογνωσία, αλλά και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί με την κοινωνία τόσα χρόνια, για να μπορέσουν να παράγουν από λιγνίτη.
Ωστόσο, εδώ τίθεται ένα ερώτημα: ως τώρα ο λιγνίτης ήταν «βρόμικος» και έπρεπε να απαγορευτεί συνολικά η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.
Δεδομένου, δε, ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά περιοριστικές για τον άνθρακα, τι κάνει όλους αυτούς που μέχρι χθες απαξίωναν τον λιγνίτη να θέλουν τώρα να επενδύσουν σε αυτόν;
Τι τους κάνει να μπουν σε μια τόσο ελαττωμένη αγορά; Προφανώς θέλουν να εκμεταλλευτούν τον λιγνίτη, να τον έχουν ενταγμένο όταν είναι κερδοφόρος και να χρησιμοποιούν το –εισαγόμενο– φυσικό αέριο όταν αυτό έχει υψηλή τιμή.
Εκτιμώ, λοιπόν, ότι θα παιχτεί ένα μεγάλο παιχνίδι στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη χονδρεμπορική διάθεση, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα αυξήσει τις τιμές του ρεύματος και δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός.
Και την ίδια στιγμή η ΔΕΗ –απαξιωμένη και χρεωμένη, αλλά όχι χρεοκοπημένη– δεν θα μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο και οι τιμές θα αυξηθούν".
Για τα υδροηλεκτρικά σημείωσε:
"Θεωρώ ότι αποτελούν τον μεγάλο στόχο των ιδιωτών. Η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς τη συμφωνία που έχει κάνει για την παραχώρησή τους.
Θα μεταθέσει, λοιπόν, το θέμα αυτό όσο γίνεται πιο πίσω, ωστόσο θα φανεί σύντομα η συμφωνία αυτή, καθώς και οι προθέσεις των δανειστών, οι οποίοι εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Και με όλα αυτά το σενάριο της «μικρής ΔΕΗ», στο οποίο είχα αντιταχθεί σθεναρά, θα φαντάζει… γλυκιά ανάμνηση σε σχέση με όσα θα συμβούν από δω και πέρα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης