Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nέο Μνημόνιο: Μέχρι το τέλος του 2017 η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Nέο Μνημόνιο: Μέχρι το τέλος του 2017 η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ
Συμφωνήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού με την Τρόικα
Έως το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα.
Αυτό προκύπτει από το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο όπως επίσης ότι θα διατεθούν προς πώληση δυο πακέτα μετοχών του ΔΕΣΦΑ και συγκεκριμένα το 31% που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% που ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Παράλληλα αναφέρεται σαφώς ότι το υπόλοιπο 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ θα περάσει στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.
Με τη ρητή αυτή αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας λήγει επί της ουσίας ο άτυπος διάλογος που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα με τα Ελληνικά Πετρέλαια τα οποία εμμέσως πλην σαφέστατα δήλωναν την πρόσθεση και το ενδιαφέρον τους να κρατήσουν τη συμμετοχή τους στο ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για μετεξέλιξη τους σε ενεργειακό όμιλο με δραστηριότητες σε όλους τους τομείς της ενέργειας.
Πάντως για να προχωρήσει η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των ΕΛ-ΠΕ, η εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος να χειριστεί το μερίδιο τους στο ΔΕΣΦΑ παράλληλα με το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ πολύ σύντομα αναμένεται να επιλέξει την εταιρία που θα αναλάβει το ρόλο του συμβούλου ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος έληξε στις 25 Απριλίου και η επιλογή του συμβούλου είναι το ενδιάμεσο βήμα έως την προκήρυξη του διαγωνισμού που σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα γίνει άμεσα.
Οι όροι για τον νέο διαγωνισμό έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η προκήρυξη θα απευθύνεται μόνο σε ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύου, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εμπλοκής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αντίστοιχα με αυτά που παρατηρήθηκαν στην περίπτωση της Socar.
Ενδιαφέρον για τη νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, έχουν εκδηλώσει η βελγική Fluxys που εμφανίστηκε και στον πρώτο διαγωνισμό για την εξαγορά του 17% από τη Socar, ο Διαχειριστής της Ρουμανίας Transgas, όπως και η Ολλανδική Gasunie.

Αρχική δημοσίευση: 01/05/2017 23:55

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης