Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έξοδος στις αγορές για τα ΕΛΠΕ με στόχο 500 εκατ. ευρώ

Έξοδος στις αγορές για τα ΕΛΠΕ με στόχο 500 εκατ. ευρώ
Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η αναχρηματοδότηση του δανεισμού με επέκταση της περιόδου αποπληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο. Το κόστος δανεισμού εκτιμάται ότι μπορεί να αποκλιμακωθεί κοντά στο επίπεδο του 5%.
Σε πρόταση εξαγοράς προς τους κατόχους ομολόγων, εγγυημένων από τα ΕΛΠΕ, με τοκομερίδιο 8% και λήξη το Μάιο του 2017, συνολικού ποσού έκδοσης 500.000.000 ευρώ και τρέχοντος υπολοίπου 489.932.000 ευρώ, προχώρησε η θυγατρική του ομίλου, Hellenic Petroleum Finance.
Η πρόταση αφορά την εξαγορά των υφισταμένων ομολογιών από τη Hellenic Petroleum Finance Plc και την καταβολή στους κατόχους τους, σε μετρητά, ποσού 1.035 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας υφισταμένων ομολογιών, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγουμένη μέρα της ημερομηνίας καταβολής.
Η ημερομηνία αυτή είναι η 14η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της πρότασης εξαγοράς που παρατίθενται αναλυτικά στο σχετικό πληροφοριακό δελτίο.
Η προθεσμία για την αποδοχή των προσφορών από τους ομολογιούχους λήγει στις 6 Οκτωβρίου και την επομένη θα ανακοινωθεί το συνολικό ποσό των προσφορών που έγινε αποδεκτό.
Στις 7 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί επίσης η τιμολόγηση των νέων ομολόγων.
Σημειώνεται ότι προτεραιότητα στην εξόφληση των υφιστάμενων τίτλων έχουν οι ομολογιούχοι που θα καταθέσουν προσφορές και για το νέο ομόλογο.

Αναχρηματοδότηση δανεισμού με χαμηλότερο επιτόκιο

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της εταιρείας, επεκτείνοντας κατά 5 έτη την περίοδο αποπληρωμής και εξασφαλίζοντας χαμηλότερο επιτόκιο.
Η νέα έκδοση μπορεί να ανέλθει ως τα 500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν οι προσφορές δεν είναι ικανοποιητικές, τότε το ύψος της έκδοσης μπορεί να περιοριστεί ακόμα και στο μισό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η τρέχουσα περίοδος είναι η πιο ευνοϊκή για την έκδοση νέων ομολόγων, καθώς οι οικονομικές επιδόσεις των ΕΛΠΕ σε επίπεδο «καθαρών» EBITDA (δηλαδή χωρίς να υπολογίζεται η επίπτωση από την τιμολόγηση των αποθεμάτων αργού) είναι κοντά σε ιστορικό υψηλό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών που καθιστούν ευκολότερη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων.
Επιπλέον, στελέχη της εταιρείας προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης (margins) μέσα στους επόμενους μήνες, πρόβλεψη που αν επιβεβαιωθεί θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία των ΕΛΠΕ και το κυριότερο θα καταστήσει δυσκολότερη την έξοδο στις αγορές με ικανοποιητικό κόστος δανεισμού.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το νέο ομόλογο

Η πρόταση εξαγοράς τελεί υπό την πλήρη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας και προϋποθέτει την άντληση κεφαλαίων από την επιτυχή τιμολόγηση νέων ομολογιών, σταθερού επιτοκίου και πενταετούς διάρκειας, τις οποίες προτίθεται να εκδώσει η Hellenic Petroleum Finance με την εγγύηση των Ελληνικών Πετρελαίων και οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, HSBC Bank PLC, Eurobank Ergasias S.A., Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ορίστηκαν ως Συνδιοργανωτές (joint bookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών, ενώ η εταιρία Lucid Issuer Services Limited έχει αναλάβει τη διοικητική διαχείριση της πρότασης εξαγοράς.
Η έκδοση των νέων ομολόγων τελεί υπό προϋποθέσεις και ιδίως από την αποδεκτή, κατά την κρίση του εκδότη, τιμολόγησή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης