Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώληση μονάδων της ΔΕΗ και αύξηση των δημοπρατουμένων ποσοτήτων(ΝΟΜΕ) στο ραντεβού με τους θεσμούς - 25/4

Πώληση μονάδων της ΔΕΗ και αύξηση των δημοπρατουμένων ποσοτήτων(ΝΟΜΕ) στο ραντεβού με τους θεσμούς - 25/4
Αναμένεται να εξεταστεί και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας - ΝΟΜΕ
Αρχίζει σήμερα 25/4 το απόγευμα στο Χίλτον ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της περίφημης πλέον δεύτερης αξιολόγησης και όπως όλα δείχνουν τα ζητήματα της ενέργειας και ειδικότερα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα βρεθούν στο επίκεντρο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών που είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα θα γίνει με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενώ στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση για το υπερταμείο.
Κεντρικό ενεργειακό θέμα λοιπόν θα είναι ο καθορισμός του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και ορυχείων της ΔΕΗ όπως και το εναλλακτικό δομικό μέτρο της διάθεσης υδροηλεκτρικών σταθμών.
Επίσης σε συζήτηση θα τεθεί η αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ως προς το άνοιγμα της αγοράς και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν σημαντική αύξηση της δημοπρατούμενης ενέργειας καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική, παρά τη μικρή μείωση των πρώτων μηνών του έτους, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και πάντως υψηλότερα των στόχων.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως σημείωναν ότι η αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων πιθανώς να ήταν αναγκαία σε περίπτωση που δεν εφαρμοζόταν κανένα άλλο μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς.
Με δεδομένο όμως ότι στο τραπέζι βρίσκεται και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ίσως τελικώς τα δυο ζητήματα να συνεξεταστούν.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η επισκόπηση της πορείας των ΝΟΜΕ θα γίνει τον Ιούνιο, ωστόσο δεν αποκλείεται να απαιτηθεί από τους θεσμούς η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Φθινόπωρο θέλει η κυβέρνηση το market test

Ως προς την πώληση λιγνιτικών και ίσως και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η κυβέρνηση θα επιδιώξει οι διαδικασίες να ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη με τη διενέργεια market test, δηλαδή η διερεύνηση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η έκβαση του, θα κρίνει και το αν θα προχωρήσει διαγωνισμός πώλησης λιγνιτικών μονάδων ή αν θα απαιτηθεί να μπουν στο «πακέτο» πώλησης και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει επενδύσει πολιτικά στο ότι δεν θα απαιτηθεί η πώληση υδροηλεκτρικών, αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιη η απαίτηση από πλευρά τρόικας να υπάρχει στη συμφωνία πρόβλεψη για ενεργοποίηση εναλλακτικών δομικών μέτρων το Σεπτέμβριο εφόσον δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο market test του Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης