Ενέργεια

Η Βρετανία έγραψε ιστορία – 21η Απριλίου η πρώτη μέρα παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα

Η Βρετανία έγραψε ιστορία – 21η Απριλίου η πρώτη μέρα παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα
Φυσικό αέριο, πυρηνική, αιολική, ηλιακή ενέργεια και βιομάζα κάλυψαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για διάστημα 24 ωρών
Η National Grid ανακοίνωσε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία για διάστημα 24 ωρών την περασμένη εβδομάδα καλύφθηκε χωρίς την παραγωγή άνθρακα.
Το Εθνικό Δίκτυο πρόσθεσε ότι η Παρασκευή 21η Απριλίου ήταν η πρώτη εργάσιμη ημέρα χωρίς άνθρακα από τη βιομηχανική επανάσταση.
Πηγές όπως το φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η βιομάζα και η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιήθηκαν αντί για άνθρακα.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο επωφελείται από πολύ διαφορετικές και ευέλικτες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Cordi O'Hara του National Grid σύμφωνα με το CNBC.
"Το ενεργειακό μας μείγμα συνεχίζει να αλλάζει και η National Grid προσαρμόζει τη λειτουργία του συστήματος ώστε να συμπεριλάβει αυτές τις αλλαγές", πρόσθεσε.
"Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο άνθρακας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας καθώς μεταβαίνουμε σε ένα σύστημα χαμηλών εκπομπών".



"Η πρώτη εργάσιμη ημέρα χωρίς άνθρακα στη Βρετανία μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση σηματοδοτεί μια καμπή στην ενεργειακή μετάβαση", δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Hannah Martin, επικεφαλής ενέργειας της Greenpeace.
«Πριν από μια δεκαετία, μια μέρα χωρίς άνθρακα θα ήταν αδιανόητη και σε δέκα χρόνια το ενεργειακό μας σύστημα θα έχει μεταμορφωθεί ριζικά», πρόσθεσε η Martin.
Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι προσωρινά στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή άνθρακα το 2016 είχε πέσει σε χαμηλά επίπεδα.
Η μείωση κατά 51% της παραγωγής προήλθε από το "κλείσιμο όλων των μεγάλων βαθέων ορυχείων, ενώ και τα υπόλοιπα ορυχεία που παράγουν μικρότερες ποσότητες οδηγούνται στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής".
Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στο 24,4% το 2016, σημειώνοντας μείωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η χωρητικότητα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο τέλος του 2016 ήταν 34,7 gigawatts, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 13,7%.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης