Ενέργεια

Ενεργειακή ζεύξη Ρωσίας - Ιαπωνίας μέσω Βλαδιβοστόκ

Ενεργειακή ζεύξη Ρωσίας - Ιαπωνίας μέσω Βλαδιβοστόκ
Τη δυνατότητα ενεργειακής ζεύξης Ρωσίας – Ιαπωνίας, μέσω σύνδεσης του Βλαδιβοστόκ με τη νήσο Χοκάιντο, εξετάζουν οι δυο χώρες όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.
Όπως τόνισε ο υπουργός οι συζητήσεις αφορούν την σύνδεση μέσω καλωδίου μεγάλης χωρητικότητας και προς το παρόν εξετάζεται η οικονομική σκοπιμότητα της κατασκευής.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το εν λόγω έργο, γίνονται όμως προσπάθειες να μην υπάρξει καθυστέρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα της ενεργειακής ζεύξης Ρωσίας – Ιαπωνίας δεν είναι καινούρια αλλά συζητείται από το 2000, ενώ το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί περίπου στα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου TASS, η μεταφορά ρεύματος (με όγκο μέχρι 2-5 GW), στην Ιαπωνία αναμένεται ότι θα γίνεται μέσω εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στο Βλαδιβοστόκ, ενώ έχει εξεταστεί και το ενδεχόμενο σύνδεσης μέσω της νήσου Σαχαλίνης.
Για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον διάφορες ιαπωνικές επιχειρήσεις. Ένας από τους ενεργούς υποστηρικτές του είναι ο επικεφαλής του SoftBank Group, Masayoshi Son, ενώ ο πρώην επικεφαλής του Ομίλου Rosseti, Oleg Budargin, δήλωσε ότι οι ιαπωνικές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης