Ενέργεια

Τον χάρτη των ερευνών υδρογονανθράκων μελετούν τα ΕΛΠΕ αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες και ξένους συνεταίρους

Τον χάρτη των ερευνών υδρογονανθράκων μελετούν τα ΕΛΠΕ αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες και ξένους συνεταίρους
Συζητήσεις με την αμερικανική εταιρία CALFRAC για έρευνες πετρελαίου στο Θρακικό Πέλαγος. Το 2018 οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο
Επενδυτικές ευκαιρίες στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αναζητούν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε περιοχές του Ελλαδικού χώρου όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο γύρο παραχωρήσεων. 
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο συνέδριο «Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean», η εταιρία επαναξιολογεί με τα νέα τεχνικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, όλα τα παλαιά δεδομένα σεισμικών ερευνών ανά την Ελλάδα. 
«Τα ΕΛΠΕ, είπε χαρακτηριστικά, ξανακοιτάζουν το χάρτη της περιοχής. Aνοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό στην υπόλοιπη χώρα.»
Μάλιστα δεν αποκλείεται σε περιοχές που θεωρείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον, η εταιρία να αναλάβει την πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης προς το Δημόσιο με στόχο την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σκοπό αυτό τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε επικοινωνία με μεγάλες ξένες εταιρίες του κλάδου των ερευνών υδρογονανθράκων προκειμένου να διαμορφωθούν τα κατάλληλα κοινοπρακτικά σχήματα. 
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, εντάσσεται και η αναφορά του Γιάννη Γρηγορίου, γενικού διευθυντή έρευνας και παράγωγης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, στο ενεργειακό συνέδριο, ότι η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική εταιρία CALFRAC για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.
Tα ΕΛΠΕ κατέχουν στη συγκεκριμένη παραχώρηση το 25% των δικαιωμάτων και η CALFRAC το 75%. 

Το 2018 οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο 

Παράλληλα προχωρούν τις ερευνητικές εργασίες στον Πατραϊκό Κόλπο όπου όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, «αν υπάρχει πετρέλαιο τα απολήψιμα αποθέματα θα είναι της τάξης των 100 εκατ. Βαρελιών». 
Στις αρχές του 2017 θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, ενώ οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.
Για το ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης έκανε λόγο για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα από τις μέχρι στιγμής έρευνες στον Πατραϊκό. 
Εξάλλου ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι μετά το ιστορικό ρεκόρ κερδών του ομίλου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, εφέτος θα γίνει ρεκόρ παραγωγής.
Το 60% των προϊόντων του ομίλου εξάγεται, ενώ στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνεται η προμήθεια του 50% του αργού απευθείας από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συναφθεί ή είναι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο. 
Στόχος είναι επίσης η αξιοποίηση όλου του δικτυού του ομίλου σε Ελλάδα και Βαλκάνια για την πώληση ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ο ηλεκτρισμός.

www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης