Ενέργεια

Λυγερός: Η ελληνική ΑΟΖ είναι ικανή να προσφέρει ανάκαμψη λόγω των αποθεμάτων υδρογονανθράκων

Λυγερός: Η ελληνική ΑΟΖ είναι ικανή να προσφέρει ανάκαμψη λόγω των αποθεμάτων υδρογονανθράκων
Ο κ. Λυγερός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά μας και εκτιμά πως το νησί θα γίνει ενεργειακός κόμβος κι όχι μόνο πέρασμα.
«Η ελληνική ΑΟΖ έχει ύψιστη σημασία για την Ελλάδα και παίζει ένα ρόλο κλειδί στον ενεργειακό άξονα της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο στρατηγικός αναλυτής, ερευνητής Νίκος Λυγερός.
Ο κ. Λυγερός είχε παραβρεθεί πρόσφατα στο Ηράκλειο για το 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Ν/Α Μεσόγειο όπου ανέπτυξε το θέμα «υψηλή Στρατηγική Ελληνικής ΑΟΖ».
Με αφορμή το συνέδριο ο κ. Λυγερός στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει, ότι «η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Ελλάδας είναι η μοναδική δυνατότητα που έχουμε για ανάκαμψη της πατρίδας, διότι τα μεγέθη της είναι πολλαπλάσια από κάθε χρέος».
«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να λέμε συνεχώς ότι έχουμε χρέος, αλλά ότι έχουμε καθήκον να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ μας», τονίζει.
Παράλληλα ο κ. Λυγερός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά μας και εκτιμά πως το νησί θα γίνει ενεργειακός κόμβος κι όχι μόνο πέρασμα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λυγερού στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Τι σημασία έχει για τη χώρα, η ελληνική ΑΟΖ και κατ' επέκταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η ελληνική ΑΟΖ έχει ύψιστη σημασία για την Ελλάδα και παίζει ένα ρόλο κλειδί στον ενεργειακό άξονα της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Για ποιο λόγο θεωρείτε ως «κλειδί» την ΑΟΖ ;

Η ΑΟΖ δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα που ποτέ δεν είχε κι είναι ικανή να προσφέρει ανάκαμψη λόγω των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
 
Πόσο μπορεί να συμβάλει η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, και στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο;

Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι το απαραίτητο νομικό βήμα, διότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα και δεν λειτουργεί ab initio. Με την ΑΟΖ της, η Ελλάδα θα είναι από τους σημαντικούς παίκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι απλώς ένα κράτος που ακολουθεί.
 
Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θεωρείται ως κορυφαίο αντίδοτο στη σημερινή κρίση για να μπορέσουμε να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη στη συνέχεια;

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Ελλάδας είναι η μοναδική δυνατότητα που έχουμε για ανάκαμψη της πατρίδας, διότι τα μεγέθη της είναι πολλαπλάσια από κάθε χρέος. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να λέμε συνεχώς ότι έχουμε χρέος, αλλά ότι έχουμε καθήκον να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ μας.
 
Ποιες κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στον ενεργειακό τομέα;

Η θέσπιση, οι οριοθετήσεις με τα φιλικά κράτη, τα νέα σεισμικά νότια της Κρήτης, ο νέος γύρος αδειοδότησης, η προσέλκυση δυνατών στρατηγικών παικτών στον τομέα, κι ουσιαστικά ν΄ ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου που κατάφερε να φέρει την Exxon-Mobil στην ΑΟΖ της.
 
Σε πρόσφατη ημερίδα στο Ηράκλειο γνωστοποιήθηκε η διενέργεια νέων «σεισμικών» καταγραφών από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Τι σηματοδοτεί αυτή ενέργεια;

Είναι μια αλλαγή φάσης, αφού τώρα συμφωνούμε όλοι επιτέλους ότι η Κρήτη θα παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά μας.
 
Ποια είναι τα εκτιμώμενα αποθέματα νότια της Κρήτης σε υδρογονάνθρακες;

Τα αποθέματα σε κοιτάσματα ψαμμιτικά είναι της τάξης του 1,7 δισ., αλλά εκείνα των ασβεστολιθικών κοιτασμάτων είναι πολύ μεγαλύτερα.
 
Τι αναπτυξιακές προοπτικές διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό, όχι μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και του καλωδίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου;

Η Κρήτη θα γίνει ενεργειακός κόμβος κι όχι μόνο πέρασμα. Θα δούμε επίσης ανάπτυξη του νότιου μέρους της με τη δημιουργία ενός ενεργειακού λιμανιού με τις υπηρεσίες του, αλλά επίσης και την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.
 
Η Κρήτη είναι έτοιμη για τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα;

Η Κρήτη προετοιμάζεται και η Περιφέρεια Κρήτης δίνει το παράδειγμα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό.
 
Οι μεγάλοι κολοσσοί έχουν στραφεί προς την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το ενδιαφέρον τι σημαίνει;

Η Ανατολική Μεσόγειος με τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα έχει γίνει πόλος έλξης και η ανάπτυξή της θα είναι θεαματική, κι αυτό ισχύει και για την ελληνική ΑΟΖ και την κυπριακή ΑΟΖ. Οι μεγάλοι κολοσσοί δεν είναι μόνοι τους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Exxon-Mobil που έχει την απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ, πράγμα το οποίο θα φανεί ακόμα και στην υπογραφή της σύμβασης με την Κύπρο.
 
Έχετε μιλήσει κατά καιρούς για το σπάνιο ορυκτό ζεόλιθος και πώς αυτό μπορεί να απογειώσει τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη. Σε τι ορίζοντα μπορεί να προσδιορισθεί;

Η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου άρχισε τώρα, μετά από πολλές και δύσκολες προσπάθειες. Η αξιοποίησή του στην Κρήτη θ΄ αλλάξει τα δεδομένα και ποσοτικά και ποιοτικά και αυτό γίνεται ήδη από τώρα και στο εξής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης