Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις έρευνες πετρελαίου σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις έρευνες πετρελαίου σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο
Π. Σκουρλέτης: Σύντομα οι συμβάσεις για τις έρευνες πετρελαίου στα χερσαία "οικόπεδα" της Δυτικής Ελλάδας και η κατακύρωση του διαγωνισμού για τα τρία θαλάσσια "οικόπεδα" του Ιονίου 
Σύντομα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων τόσο για τις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όσο και για θαλάσσια "οικόπεδα" του Ιονίου.  
Αυτό προκύπτει από την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη στο συνέδριο «Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean».
Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου» ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιουνίου. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι από τα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας, η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχει κατακυρωθεί στην Energean Oil & Gas που ήταν η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά, η περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου στα ΕΛ.ΠΕ. που επίσης είχαν καταθέσει τη μόνη προσφορά, ενώ για την περιοχή Άρτας – Πρέβεζας την οποία διεκδικούσαν τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Energean, η απόφαση του ΥΠΕΝ ήταν να παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ.
Σε ότι αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου τα ΕΛ-ΠΕ σε κοινοπραξία με τη γαλλική Total και την ιταλική Edison διεκδικούν το «οικόπεδο» 2, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας. Επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η γαλλική εταιρία. 
Παράλληλα τα ΕΛ-ΠΕ έχουν υποβάλει προσφορές, χωρίς άλλη συμμετοχή και για τα «οικόπεδα» 1 και 10, πάντα στο Ιόνιο. 
Π. Σκουρλέτης: Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου  
Εξάλλου σε ότι αφορά τον αγωγό East Med, ο υπουργός Ενέργειας μιώντας στο συνέδριο, τον χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας και τόνισε ότι τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του έργου, όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου -  Ελλάδας, εξετάζονται με προσοχή.
«Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρούμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα δικά μας δικαιώματα με τρόπο που θα επιλέξουμε οι ίδιοι», τόνισε ο υπουργός. 
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ψήφιση χθες στη Βουλή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.
Οι προοπτικές εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα οι κ.κ. Σκουρλέτης, Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. 

www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης