Τελευταία Νέα
Ενέργεια

"Κόντρα" Σταθάκη – Παναγιωτάκη για Μελίτη και CMEC - Επίκεινται παραιτήσεις;

Ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε πως δεν υπογράφει καμία σύμβαση, όπως αυτή για το project Μελίτη ΙΙ, η οποία δεν προέκυψε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας
Ανατροπή στο project Μελίτη και τη συνεργασία ΔΕΗ - CMEC διά χειρός Σταθάκη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις του με την διοίκηση της ΔΕΗ.
Επτά μήνες μετά την πανηγυρική τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας και ενώ  ΔΕΗ αναμένει μέσα στον Απρίλιο την τελική επενδυτική απόφαση των Κινέζων, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με μία δήλωσή του από την Πτολεμαϊδα την περασμένη Παρασκευή, την τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα.
«Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, συγνώμη που το λέω αλλά είναι σαφές αυτό. Δεν υπέγραψα, δεν υπογράφω μια σύμβαση που δεν έγινε με διαγωνιστική διαδικασία και δόθηκε λίγες βδομάδες πριν πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως δόθηκε».
Πρόκειται για την σύμβαση παραχώρησης της Βεύης.
Όταν δε επισημάνθηκε το γεγονός ότι η σύμβαση συνδέεται με τη συμφωνία ΔΕΗ – CMEC, o υπουργός δήλωσε ότι «η ΔΕΗ έχει κάνει διάφορα σχέδια που θα πρέπει να τα ξαναδούμε».
Οι δηλώσεις Σταθάκης εξέπληξαν εργαζόμενους, συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τοπικούς φορείς και βουλευτές όλων των κομμάτων της Δυτικής Μακεδονίας με τους οποίους συναντήθηκε προκειμένου να τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κυρίως όμως άφησαν άφωνη την διοίκηση της ΔΕΗ.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι Κινέζοι επενδυτές

Κύκλοι της επιχείρησης δεν έκρυβαν χθες τη δυσαρέσκειά τους και έκαναν λόγο για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της συνεργασίας με τους Κινέζους, συνδέοντας τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη με διαρροές περί πιθανής εμπλοκής στην έγκριση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ από την ΕΕ λόγω της συμμετοχής του κινεζικού δημοσίου στην State Grid που εξαγοράζει το 24% και στην CMEC που θα αποτελεί μελλοντικό συνεταίρο της ΔΕΗ στην Μελίτη ΙΙ.
Θύμισαν δε ότι η συμφωνία προχώρησε σε πλήρη συνεννόηση και με τη στήριξη του Μαξίμου και μπορεί να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα, αφού οι Κινέζοι προτίθενται να χρηματοδοτήσουν το project κατασκευής της Μελίτη 2 με 700 εκατ. ευρώ και συνολικά μαζί με τις επενδύσεις στα ορυχεία περί το 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χαιρετήσει την συμφωνία ΔΕΗ - CMEC με ανάρτησή του στο twitter, ανήμερα της υπογραφής της στις 14 Σεπτεμβρίου 2016.
«Η επένδυση της κινεζικής CMEC μαζί με τη ΔΕΗ στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Μετά το λιμάνι του Πειραιά, είναι η 2η σε σημασία και 1η σε μέγεθος κινεζική επένδυση στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνεται η σημασία της επίσκεψης μας στην Κίνα και το στρατηγικό ενδιαφέρον της για την Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Λίγο νωρίτερα στην ομιλία του στην τελετή υπογραφής ο κ. Σκουρλέτης από τη θέση του εποτεύοντος υπουργού είχε δηλώσει πως «η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ - CMEC, εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική της ΔΕΗ για συμπράξεις και αποτελεί μία πρόταση στον αντίποδα των προσπαθειών για την μερική ή και ευρύτερη ιδιωτικοποίησή της».
Μεσολάβησε σειρά επισκέψεων και επαφών στελεχών της CMEC με τη ΔΕΗ αλλά και με τις εταιρίες Άκτωρ και ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ αφού το project προβλέπει την συμμετοχή στην κοινή εταιρία που θα συσταθεί για την δεύτερη μονάδα της Μελίτης και των μετόχων που ελέγχουν τα λιγνιτορυχεία Βεύης (Aκτωρ) και Αχλάδας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Η υπογραφή της συμφωνίας εξάλλου έγινε παρόντων του κ. Δημήτρη Κούτρα από τον Ακτωρα και του κ. Γιώργου Περιστέρη από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Υπό αμφισβήτηση ο διαγωνισμός για τη Βεύη

Σε ότι αφορά το ορυχείο της Βεύης θα πρέπει να σημειωθεί ότι κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη υπογεγραμμένη σύμβαση παραχώρησης του στην Ακτωρ ΑΕ, την οποία δεν έφερε ποτέ προς κύρωση στη Βουλή, ενώ για πρώτη φορά αμφισβητεί την διαγωνιστική διαδικασία.  
Το ορυχείο της Βεύης βγήκε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό το 2006 επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα.
Το 2009 επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη ο διαγωνισμός που δεν είχε τελεσφορήσει ακυρώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε.  
Τον Αύγουστο του 2013 ο τότε υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου επικύρωσε τα πρακτικά της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών και η σύμβαση με τον Άκτωρα υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2014, η οποία όμως για να αποκτήσει ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης