Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Yuval Steinitz: Ο δρόμος του ισραηλινού αερίου προς την Ευρώπη περνάει από Ελλάδα

Yuval Steinitz: Ο δρόμος του ισραηλινού αερίου προς την Ευρώπη περνάει από Ελλάδα
Τα πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υπολογίζονται σε 10 τρισ. κυβικά μέτρα - Εντός του Νοεμβρίου το Ισραήλ θα προκηρύξει 24 θαλάσσια "μπλοκ"
Το φυσικό αέριο του Ισραήλ πιθανότατα θα περάσει από την Ελλάδα για να φθάσει στην ευρωπαική αγορά.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών Ενέργειας και Υδάτινων Αποθεμάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz, μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό συνέδριο «Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean».  
Όπως σημείωσε η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και στις τρεις εναλλακτικές οδεύσεις που εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο κ. Steinitz που βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ εξήγησε ότι το ισραηλινό αέριο μπορεί να διοχετευθεί είτε μέσω του υφιστάμενου δικτύου της Τουρκίας στην Ελλάδα και από κει στην Ιταλία, είτε μέσω της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με τελικό προορισμό τα Βαλκάνια και την Ιταλία.
Ο τρίτο δρόμος είναι η εξαγωγή αερίου προς Αίγυπτο για μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή και επανεξαγωγή του.
Ο ισραηλινός υπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν τουλάχιστον δυο οδεύσεις και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται μέσα σε αυτές.
Αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό (East Med), την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει εντάξει τον αγωγό στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), είπε ότι μπορεί σε αυτή τη φάση το εγχείρημα να φαίνεται πολύ ακριβό αλλά εφόσον υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό.

Στα 10 τρισ κ.μ. ανέρχονται τα κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου
 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε, με βάση τις νέες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί καθώς τα πιθανά αποθέματα προσδιορίζονται σε 10 τρισ. κυβικά μέτρα. 
Τον επόμενο μήνα το Ισραήλ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων "μπλοκ" (που αντιστοιχούν περίπου στη μισή ΑΟΖ της χώρας). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Steinitz στη συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας Energean Oil (πρόκειται για την εταιρία που διαχειρίζεται τον Πρίνο), στην έρευνα των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν του Ισραήλ και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες εταιρίες να συμμετάσχουν.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Steinitz συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ αργότερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη και κύριο αντικείμενο τη συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση  Eurasia Interconnector. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την ηλεκτρική διασύνδεση, την οποία θεωρεί ώριμο έργο.  

www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης