Ενέργεια

«Σκιά» Καλογρίτσα σε διαγωνισμό 70 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ

«Σκιά» Καλογρίτσα σε διαγωνισμό 70 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ
Πολλαπλά ερωτηματικά για πιθανή εύνοια της εταιρείας «Τοξότης», συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα, έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες αναβολές σε διαγωνισμό της ΔΕΗ, ύψους 70 εκατ. ευρώ.
Σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου του 2016 ή το αργότερο αύριο Πέμπτη 29/9 αναμένεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ να λάβει τις τελικές αποφάσεις για διαγωνισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ, στον οποίο εμπλέκεται η εταιρεία «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα.
Ο διαγωνισμός αυτός έχει ήδη περάσει από «40 κύματα» και έχουν γίνει αλλεπάλληλες αναβολές, οι οποίες, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, φαίνεται πως ευνοούν την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, μολονότι είχε απορριφθεί από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης της ΔΕΗ η τεχνική προσφορά που είχε καταθέσει για το συγκεκριμένο έργο, το σύστημα αποθείωσης καυσαερίων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου V.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο διαγωνισμός για τη μονάδα αποθείωσης προκηρύχθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2015 και σε αυτόν συμμετείχαν εκτός από την «Τοξότης», η ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ, η JP ABAΞ και η κοινοπραξία INTRAKAT - ΕΡΓΟΤΕΜ.
Η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε στον διαγωνισμό με υπεργολάβο την κινεζική CPI YUAND ENVIROMENTAL – PROTECTION ENGINEERING CO.LTD.
Η υποβολή των προσφορών ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 και τον Απρίλιο του 2016, η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών της ΔΕΗ απέρριψε την προσφορά της «Τοξότης», λόγω «μη ικανοποίησης των απαιτήσεων της Διακήρυξης».
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα κατέθεσαν προδικαστική προσφυγή στη ΔΕΗ, η οποία απορρίφθηκε και εν συνεχεία ο διαγωνισμός προχώρησε στην επόμενη φάση, δηλαδή στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Η σχετική προθεσμία ορίσθηκε για τις 25 Ιουλίου, ωστόσο αναβλήθηκε για τις 31 Αυγούστου και εκ νέου για σήμερα Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου.

Το κινεζικό ενδιαφέρον οδηγεί σε αναβολές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, έπειτα από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, δύο κινεζικές εταιρείες, τόσο η CPI, όσο και η CMEC που υπέγραψε πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΔΕΗ για την κατασκευή νέας λιγνιτική μονάδας στη Μελίτη (Μελίτη ΙΙ), έστειλαν επιστολές προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για το έργο και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν χρηματοδοτικά τη ΔΕΗ με ευνοϊκούς όρους.
Σημειώνεται ότι η CMEC συνεργάζεται με την εταιρεία Microdata, του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Νίκου Μπακούλη.
Την ίδια ώρα, οι αλλεπάλληλες αναβολές στη λήψη της σχετικής απόφασης του ΔΣ της ΔΕΗ, εγείρουν ανησυχίες στις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε ακύρωση της διαδικασίας και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με νέους όρους ώστε να συμμετέχουν και οι κινεζικές εταιρείες με τους Έλληνες εταίρους τους.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση ματαίωσης του διαγωνισμού και τη μη υπογραφή της σχετική σύμβασης έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, τότε η ΔΕΗ βγαίνει εκτός χρονοδιαγράμματος.
Ο νέος διαγωνισμός δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα σε λιγότερο από 15 μήνες, χωρίς να συνυπολογισθούν οι προσφυγές και συνεπώς το έργο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Συνεπώς, θα περιοριστεί σημαντικά η λειτουργία της μονάδας 5 του Αγ.Δημητρίου από το καλοκαίρι 2019 έως το καλοκαίρι του 2020, λόγω της αναγκαιότητας τήρησης των αυστηρών κοινοτικών περιβαλλοντικών όρων και θα σταματήσει εξολοκλήρου από τις 30 Ιουνίου 2020 μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου, λόγω της αδυναμίας συμμόρφωσης με τα νέα όρια εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) και σωματιδίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης