Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φιλιππίνες: Πανάκριβη η ηλεκτρική ενέργεια για τους καταναλωτές

Φιλιππίνες: Πανάκριβη η ηλεκτρική ενέργεια για τους καταναλωτές
Η ενέργεια  κοστίζει 60% περισσότερο στα νοικοκυριά των Φιλιππίνων από εκείνα της Ταϊλάνδης ενώ τα τιμολόγια της Ινδονησίας είναι επτά φορές φθηνότερα
«Θέλετε να ενεργοποιήσετε την τηλεόραση; Περιμένετε όλη την οικογένεια να συγκεντρωθεί το βράδυ». Αυτό είναι μια από τις στρατηγικές  που προτείνει ο Γραμματέας Ενέργειας των Φιλιππίνων Alfonso Cusi στους συμπατριώτες του για την χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Όταν ο Πρόεδρος Rodrigo Duterte  σύμφωνα με το Bloomberg ασχολείται με την οικονομική ατζέντα η ενέργεια είναι στην κορυφή της λίστας.
Δεν υπάρχει προφανής λόγος για τον οποίο η ενέργεια θα πρέπει να κοστίσει 60% περισσότερο στα νοικοκυριά των Φιλιππίνων από εκείνα της Ταϊλάνδης.
Τα τιμολόγια της Ινδονησίας είναι επτά φορές φθηνότερα.
Ακόμη και η Σιγκαπούρη, η οποία όπως και οι Φιλιππίνες δεν έχει επιδοτήσεις των καταναλωτών, πληρώνει 18% λιγότερα για την ηλεκτρική ενέργεια από τη γείτονά της.
Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ένα πλεόνασμα.
Οι τιμές στην αγορά spot, όπου οι εταιρείες διανομής αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από τους παραγωγούς, έχουν μειωθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 2 πέσος (4 σεντ) ανά κιλοβατώρα, υποστηρίζει ο Cusi.
Οι παραγωγοί, διαμαρτύρονται για την επικίνδυνη υπερπροσφορά.
Η Ayala Corp., το παλαιότερο συγκρότημα επιχειρήσεων της χώρας, θα διαθέσει 21 δις. πέσος από κεφαλαιουχικές δαπάνες 185 δις. πέσος φέτος για την ενέργεια.
Το μεγαλύτερο μέρος των 63 δις. πέσος. Από τις δαπάνες του τρέχοντος έτους της San Miguel Corp θα δρομολογηθεί στην ενέργεια.
Η Aboitiz Equity Ventures Inc. έχει διαθέσει 59 δις. πέσος για την ολοκλήρωση  μονάδας 4.000 μεγαβάτ που θα έχει στην κατοχή της από το 2020.
Το ποσοστό απόδοσης των νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας έχει διολισθήσει σε κάτω από 10% ενώ παραγωγοί έχουν ήδη βάλει φρένο στις νέες επενδύσεις.
Αν όλα τα έργα που βρίσκονται στο τραπέζι, ολοκληρωθούν μέχρι το 2021, μπορεί να χρειαστούν εννέα χρόνια για να καλύψουν τη διαφορά της ζήτησης με την προσφορά.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να εξακολουθούν να ενισχύονται για τους φουσκωμένους λογαριασμούς.
Ο λόγος είναι εν μέρει δύσκολη τοπογραφία της χώρας.
Σε ένα αρχιπέλαγος 7.000 νησιών, η  μεταφορά ενέργεια είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Όλο και περισσότερο, μια μεγαλύτερη αιτία μπορεί να είναι μια μη βιώσιμη πορεία προς την αειφόρο ενέργεια.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το 31% της ισχύς, και βρίσκονται στη δεύτερη θέση μετά τον άνθρακα που κατέχει μερίδιο 36,5%. Περισσότερο από το ήμισυ προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, με την ηλιακή να αποτελεί περίπου το ένα δέκατο.
 Αλλά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Visayas, που εκτείνεται στη μέση των Φιλιππίνων, το ένα τέταρτο του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - και σχεδόν 12%του συνόλου - είναι τώρα η ηλιακή.
Πριν από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί ότι θα απορροφούσε  την ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Οι τιμές στην ηλιακή, έχουν καταρρεύσει.
Το επιπλέον κόστος καλύπτεται από τους πελάτες.
 Δεν είναι διαφορετικά από τη Γερμανία, με τη διαφορά ότι το εισόδημα ενός μέσου Φιλιππίνων είναι ένα κλάσμα του μέσου όρου  του Γερμανού.
Οι Φιλιππίνες είναι ζεστή χώρα, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ηλιόλουστη.
Έχει εξαντλήσει το γεωθερμικό δυναμικό της, και η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ μακριά από το να είναι βιώσιμη.
Για τις Φιλιππίνες ο άνθρακας είναι αναπόφευκτος. Είναι επίσης αμφιλεγόμενος. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Greenpeace κατέταξε την χώρα ως ένα από τα 10 «καυτά σημεία» εκτός από την Κίνα και την Ινδία, λόγω της κατασκευής μονάδων 14 γιγαβάτ καύσης άνθρακα.
Η Γραμματέας Περιβάλλοντος Gina Lopez, εν αναμονή της επιβεβαίωσης της Γερουσίας, ακύρωσε 75 άδειες εξόρυξης, τον Φεβρουάριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης