Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προσχέδιο Συμφωνίας: Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για ΑΔΜΗΕ, τι προβλέπει για ΑΠΕ και ΑΔΙ

Προσχέδιο Συμφωνίας: Σφιχτό χρονοδιάγραμμα για ΑΔΜΗΕ, τι προβλέπει για ΑΠΕ και ΑΔΙ
Τα βασικά σημεία που συμφωνήθηκαν για την Β Αξιολόγηση
Σφιχτό παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ενώ σε αναμονή  εξακολουθεί να βρίσκεται και η εναλλακτική λύση του 100% της εταιρίας σε περίπτωση που δεν ευωδοθεί ο σχεδιασμός.
Το προσχέδιο της συμφωνίας για την Αξιολόγηση, που οι θεσμοί παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη μεταφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στην εταιρία Συμμετοχών, όπως και την υποβολή στη συνέχεια αίτησης εισαγωγής της εν λόγω εταιρίας στο Χρηματιστήριο.
Σε περίπτωση που τα θεσμικά όργανα, μετά από διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές, διαπιστώσουν τον Μάρτιο του 2017 ότι δεν υπάρχει επαρκή πρόοοδος για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης, τότε η Ελληνική Δημοκρατία σε  συμφωνία με τους θεσμούς θα ξεκινήσει διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του εντός του 2017.
Από κυβερνητικής πλευράς μεταφέρεται πάντως αισιοδοξία σχετικά με την επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων και την ολοκλήρωση της απόσχισης.
Τόσο η ΔΕΗ όσο και η ΡΑΕ που έχει αναλάβει την υποχρέωση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη συμμετοχή της κινεζικής State Grid σε ποσοστό 24% <τρέχουν> τις σχετικές διαδικασίες με γοργούς ρυθμούς.
Η πιστοποίηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί απο τη ΡΑΕ στις 7 Απριλίου ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου, ώστε αυτό να υποβληθεί στο Χρηματιστήριο έως το τέλος Απριλίου.

Νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Σε ότι αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το προσχέδιο της συμφωνίας για την Β Αξιολόγηση προβλέπει αναθεώρηση της νομοθεσίας για το λογαριασμό απε που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2016 (σσ Τέλος ΕΛΕΑΠΕ) με τις προσαρμογές που εφαρμόστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 (σσ το πλαφόν που επιβλήθηκε με απόφαση της ΡΑΕ μετά την εκτίναξη του τέλους ).
Προβλέπει επίσης τριμηνιαία αναθεώρηση του μηχανισμού για τον μηδενισμό των ελλειμμάτων όπως προβλέπεται στη νομοθεσία καθ όλη την διάρκεια του 2017.
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταθέσουν μέσα στον Απρίλιο του 2017 το νέο πλαίσιο για την υποστήριξη των ΑΠΕ.

Μόνιμος μηχανισμός για τα ΑΔΙ

Για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) προβλέπει την γνωστοποίηση στην ΕΕ ενός νέου μηχανισμού που θα αντικατστήσει τον προσωρινό που λήγει τον Απρίλιο του 2017.
Ο μηχανισμός αυτός σύμφωνα με τους θεσμούς, θα πρέπει να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και να βασίζεται σε ανταγωνιστική διαδικασία κατανομής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης