Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φλαμπουράρης, Λιάκος και Νασίροφ από τους Αζέρους οι βασικοί διαπραγματευτές για τον ΔΕΣΦΑ

Φλαμπουράρης, Λιάκος και Νασίροφ από τους Αζέρους οι βασικοί διαπραγματευτές για τον ΔΕΣΦΑ
Περιθώριο ενός μήνα για να κλείσει η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar. Η πίεση των δανειστών επέβαλε την παρέμβαση Τσίπρα. Εκτός της ομάδας διαπραγμάτευσης ο Πάνος Σκουρλέτης.
Υπό την καθοδήγηση του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar. 
Αυτό συμφωνήθηκε κατά την σημερινή  συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, απόντος του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού η Socar θα παρατείνει για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, την ισχύ της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ και η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου. 
Στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, από ελληνικής πλευράς πέραν του πρωθυπουργού, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Αζέρων, αλλά και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου  του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος.
Από την πλευρά των Αζέρων πέραν του κ. Αμπντουλάγιεφ, παραβρέθηκε και επικεφαλής της Socar Greece, Anar Mammadov. 
Στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τους Αζέρους λόγω της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης του Ιουλίου, που περιόριζε την αύξηση στις μελλοντικές ταρίφες του ΔΕΣΦΑ.
Μάλιστα ο κ. Αμπντουλάγιεφ είχε ζητήσει κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα να συναντηθεί μόνον με τον πρωθυπουργό. 
Έτσι στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο κ. Λίακος, ενώ την πλευρά της Socar θα εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Elshad Nasirov.
Ενεργό ρόλο θα έχουν η ιταλική Snam αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι επόμενες κινήσεις 

Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ, ίσως και αύριο θα ανακοινώσει τον νέο κανονισμό τιμολόγησης των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση που ο κ. Σκουρλέτης συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ. 
Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στη ΡΑΕ να προσδιορίσει το χρόνο ανάκτησης των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ, τροποποιώντας την επίμαχη "τροπολογία Σκουρλέτη" του καλοκαιριού, η οποία επέβαλε ως χρόνο ανάκτησης τα 40 έτη.
Εν συνεχεία και έως τις 5 Οκτωβρίου η ΡΑΕ θα ορίσει τις νέες ταρίφες για τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ. 

Ο ρόλος των δανειστών 

Συμφώνα με πληροφορίες η νέα νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο κ. Σκουρλέτης στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από την πλευρά των θεσμών  για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, είπε σε κάποια από τις συνατήσεις με την ηγεσία του υπουργείου ότι η "τροπολογία Σκουρλέτη"σκοτώνει την ιδιωτικοποίηση και πρέπει να αλλάξει.  

Το κλίμα της συνάντησης 

Μετά τη σημερινή συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρεται έγινε σε θετικό κλίμα, ότι συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
"Η Socar ανακοίνωσε την παράταση της εγγυητικής επιστολής για έναν ακόμα μήνα. Στο διάστημα αυτό θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου η λύση που θα προκύψει να είναι επωφελής για όλα τα μέρη" σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
Πάντως, ο πρέσβης του Αζερμπαιτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ σε δηλώσεις του στο αζέρικο πρακτορείο ΑPA, χαρακτήρισε τη συνάντηση «έντονη αλλά ειλικρινή». Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, της οποίας από πλευράς Socar θα ηγείται ο αντιπρόεδρος του αζέρικου ομίλου Elshad Nasirov και ο κ. Λιάκος από την ελληνική πλευρά.
«Η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί στενά με την ιταλική Snam και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αναζητήσει τον τρόπο για την ολοκήρωση του deal μέσα σε ένα μήνα.
Γι' αυτό το λόγο παρατάθηκε ως τις 31 Οκτωβρίου η εγγυητική επιστολή» δηλωσε ο κ. Μουσταφάγιεφ, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Αζερμπαιτζάν και η Ελλάδα είναι δύο χώρες- εταίροι και ότι η Αθήνα θεωρεί τη Socar ως στρατηγικό εταίρο.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης