Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mικρή ΔΕΗ: Το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων επανέρχεται κατατμημένο σε περισσότερα τμήματα

Mικρή ΔΕΗ: Το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων επανέρχεται κατατμημένο σε περισσότερα τμήματα
Χαρτοφυλάκια με τις καλύτερες μονάδες βγαίνουν προς πώληση
Τα αδιέξοδα που εδώ και μήνες έχουν αποκαλυφθεί για το μέλλον της ΔΕΗ έδωσαν τροφή στους δανειστές να απαιτήσουν και όπως όλα δείχνουν, να επιβάλλουν τις πωλήσεις μονάδων, τις οποίες μέχρι τώρα η κυβέρνηση ξόρκιζε όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Οι χθεσεινές διαπραγματεύσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη σε αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν με τους Θεσμούς να απαιτούν τις καλύτερες μονάδες ακόμα και από τον τομέα των λιγνιτικών όπως είναι η Μελίτη 1 και 2.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στο Plan B, όπως αναφέρουν πληροφορίες θα προσδιορίσουν το συνολικό χαρτοφυλάκιο προς πώληση και στην συνέχεια θα το μοροφοποιήσουν σε 3, όπως φαίνεται σε πρώτη φάση, εταιρικά σχήματα.
Παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική πλευρά καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για  να μην συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό.
Ετσι τα χαρτοφυλάκια προς πώληση θα περιλαμβάνουν και υδροηλεκτρικά και μονάδες φυσικού αερίου και λιγνιτικές.
Αναμένονται και οι σχεδιασμοί στον τομέα των ορυχείων και της εμπορίας.

Παιχνίδι δισεκατομμυρίων

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι οι πωλήσεις αυτές θα απαιτήσουν τιμήματα που θα ξεπεράσουν και τα 3 δισ ευρώ.
Αν όλα αυτά προχωρήσουν, η ΔΕΗ μπορεί να λύσει αρκετά προβλήματα όμως οι προφανείς κίνδυνοι είναι να απωλέσει βασικά της πλεονεκτήματα για την επιβίωσή της.
Σημασία λοιπόν έχει ποιές μονάδες θα πουλήσει και με τι θα μείνει.
Παράλληλα ξεκινά ο μετασχηματισμός του ελληνικού ενεργειακού τοποίου ο οποίος ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη φάση του.
Είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους παίκτες της ελληνικής αγοράς,οι οποίοι είναι παρόντες και έχουν ήδη επενδύσει.
Μάλιστα έχουν κατασκευάσει και σύγχρονες μονάδες άρα ξέρουν πολύ καλά το αντικείμενο.

Οι εξελίξεις δεν θα περιμένουν για πολύ, καθώς οι θεσμοί ζητούν συγκεκριμένα πράγματα και σε συγκεκριμένο χρόνο και δεν θα δεχτούν άλλες καθυστερήσεις.
Αποδείχτηκε εκ των πραγμάτων εξάλλου ότι η κλιμάκωση των εξελίξεων αναίρεσε και αναιρεί όλη την προσπάθεια του ΥΠΕΝ να οδηγήσει σε  αναβολές για να κερδίζει χρόνο.
Το κρίσιμο λοιπόν είναι ποιές μονάδες θα βγουν προς πώληση και πως η ίδια η ΔΕΗ θα μπορέσει να εξασφαλίσει το επωφελέστερο deal.
Oλα τα υπόλοιπα αποτελούν ιδεολογήματα που κατέρρευσαν και αυτά στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης