Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με πρόταση για πώληση μόνο λιγνιτικών προσέρχεται στην διαπραγμάτευση ο Σταθάκης - Μοντέλο Μικρής ΔΕΗ θέλουν οι Θεσμοί

Με πρόταση για πώληση μόνο λιγνιτικών προσέρχεται στην διαπραγμάτευση ο Σταθάκης - Μοντέλο Μικρής ΔΕΗ θέλουν οι Θεσμοί
Σήμερα το απόγευμα ξεκινά και πάλι η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά
Με πρόταση για πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και όχι υδροηλεκτρικών προσέρχεται στην σημερινή διαπραγμάτευση ο ΥΠΕΝ κ. Γ.Σταθάκης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν επιστροφή της Μικρής ΔΕΗ στο πρόγραμμα, πώληση δηλαδή του ευρέος αυτού χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με το 30% της εμπορίας.
Το μοντέλο της Μικρής ΔΕΗ ήταν ο σχεδιασμός που περιλαμβανόταν στην περίοδο Σαμαρά και είχε συμφωνηθεί στο Β Μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά στις λιγνιτικές μονάδες το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις κρούσεις που έχουν γίνει  στην ΔΕΗ εστιάζεται στο σταθμό του Αμυνταίου και του Αγίου Δημητρίου.
Το χαρτοφυλάκιο της Μικρής ΔΕΗ από λιγνιτικά περιελάμβανε το Αμύνταιο και την Μελίτη 1 όπως και την υπό σχεδιασμό μονάδα της Μελίτη 2 project που στο μεταξύ η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με την κινεζική CMEC.
Από υδροηλεκτρικά η Μικρή ΔΕΗ περιελάμβανε τις μονάδες: Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Αγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2.
Το ποια θα διαθέσει τώρα ωστόσο θα εξαρτηθεί από το market test και κανείς δεν αποκλείει το ενδιαφέρον να εστιαστεί για παράδειγμα στο συγκρότημα του Νέστου μεγαλύτερης δυναμικότητας και άρα πιο αποδοτικό για τη ΔΕΗ. 
Παράλληλα στο χαρτοφυλάκιο της Μικρής ΔΕΗ περιλαμβάνεται η μονάδα φυσικού αερίου Κομοτηνής και το 30% της εμπορικής δραστηριότητας.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Εάν υπάρξει τελικά συμφωνία, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να την προωθήσει με την μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου, καθώς είναι αμφίβολο αν η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ θα γίνει αποδεκτή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που απαιτηθεί η έγκριση της Βουλής
Μεγάλη πίεση δέχεται ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στις Βρυξέλλες για να αποδεχτεί τα όσα ζητούν οι Θεσμοί για την επιτάχυνση των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης μετέβη στις Βρυξέλλες χθες 21/3, προερχόμενος από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συνέδριο της γερμανικής κυβέρνησης για την «ενεργειακή μετάβαση» και συναντήθηκε με τη Γερμανίδα υπουργό Ενέργειας Brigitte Zypries, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί τι διημείφθη στο γεύμα εργασίας των δυο υπουργών.
Μάλιστα πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την υποβάθμιζαν ως διαδικαστική λόγω ασθένειας του Έλληνα υπουργού.
Τώρα σε ότι αφορά την υπόθεση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, που είναι και το κεντρικό θέμα των συνεχιζόμενων συζητήσεων στις Βρυξέλες, παρά το γεγονός ότι συναντά σφοδρές αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, εντούτοις μοιάζει αναπόφευκτη καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ούτε για την απελευθέρωση της αγοράς, ούτε για την σωτηρία της ΔΕΗ, που να γίνονται αποδεκτές από τους δανειστές.
H πλευρά των θεσμών απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση υπογραφές-δεσμεύσεις για συγκεκριμένο σφιχτό χρονοδιάγραμμα προώθησης της πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε τρία πακέτα, με το πρώτο market test να πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Οι πιστωτές θεωρούν απολύτως άγονη την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα ΝΟΜΕ τα οποία έχουν απορρίψει ως μέτρο απελευθέρωσης της αγοράς και ζητούν δεσμεύσεις για την άμεση ενεργοποίηση των δομικών μέτρων που έτσι και αλλιώς προβλέπονται στο Τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή στην πώληση μονάδων.
Και αυτό γιατί θέλουν να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο οι διαδικασίες του market test που σημαίνει ότι θα «βγουν στον αέρα» τα προτεινόμενα προς πώληση πακέτα και θα ζητηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πιθανούς Έλληνες ή ξένους επενδυτές.

Νοέμβριο ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων

Οι επενδυτές θα κληθούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους και το Νοέμβριο σύμφωνα με τον σχεδιασμό των θεσμών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων.
Στόχος είναι η όλη διαδικασία να έχει τον Μάρτιο του 2018, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις η λύση αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί και η όλη διαδικασία θα προχωρήσει στην επόμενη φάση.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν έναν σοβαρό αντίλογο αν η ίδια η ΔΕΗ δεν βρισκόταν, κατά γενική ομολογία, σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση.
Μόλις χθες 21/3 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μίλησε για ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μισθών από τον Ιούνιο και η διοίκηση της εταιρίας αναγκάστηκε σε διάψευση. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται, για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΗ, τουλάχιστον δημοσίως και είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.    
Τώρα σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο, αφού είναι και ο μόνος που έχει την πλήρη εικόνα και εκπονεί πλάνο με πρόσληψη συμβούλου για εναλλακτικά σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης.
Όλα δείχνουν ότι αυτός θα αναλάβει να χειριστεί το ποιες μονάδες θα πωληθούν προκειμένου η εξέλιξη να μην έχει καταδικαστικό αποτέλεσμα για την ΔΕΗ, αλλά να αποκομίσει αν είναι δυνατόν κάποιες ωφέλειες που θα την καταστήσουν βιώσιμη την επόμενη ημέρα και θα την ενδυναμώσουν  προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης