Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EurAsia Inter Connector και East Med στο επίκεντρο της τριμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

EurAsia Inter Connector και East Med στο επίκεντρο της τριμερούς υπουργικής συνάντησης Ελλάδας -  Κύπρου - Ισραήλ
Tριμερής συνάντηση των υπουργών της Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, της Κύρπου Γιώργου Λακκοτρύπη και του Ισραήλ Yuval Steinitz, για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και το καλώδιο Eurasia Interconnector 
Το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη λεωφόρο Μεσογείων, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ με κύριο αντικείμενο τις ενεργειακές διασυνδέσεις των τριών χωρών, μέσω του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector και του αγωγού φυσικού αερίου East Med. 
Η τριμερής συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του υπουργού Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz, θα γίνει σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, όπου οι κ. κ. Α. Τσίπρας, Ν. Αναστασιάδης και Μ. Νετανιάχου, συμφώνησαν να προωθήσουν τις ενεργειακές διασυνδέσεις των τριών χωρών με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης οι τρεις υπουργοί  θα συμμετάσχουν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου «Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ πέραν της τριμερούς συνάντηση αναμένεται να υπάρξουν και διμερείς επαφές μεταξύ του κ. Σκουρλέτη και των κ. κ. Λακκοτρύπη και Steinitz. \

Τα δύο project 

Τα δυο ενεργειακά project που θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών  δηλαδή το καλώδιο EuroAsia Interconnector και ο αγωγός East Med έχουν τη στήριξη και της ΕΕ καθώς έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Ο αγωγός φυσικού αερίου σχεδιάζεται να μεταφέρει έως και 16 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ιταλία μέσω Ελλάδας. Η χάραξη περιλαμβάνει 200 χλμ, υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο, 700 χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη, 400 χλμ από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο και 600 χλμ χερσαίου αγωγού από την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον επίσης σχεδιαζόμενο, αγωγό Ποσειδών στην Θεσπρωτία.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας σχεδιάζεται με ενδιάμεσο σταθμό τη θέση Κορακιά στην Κρήτη και από εκεί με υποβρύχιο καλώδιο προς την Αττική.

www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης