Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Η ΔΕΗ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Η ΔΕΗ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης
Mέσα αλλά και έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου η «μάχη της ΔΕΗ». Ψηφίζεται απόψε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δις ευρώ. Συλλαλητήριο από τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή. 
Συνεχίζεται σήμερα μέσα αλλά και έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου η «μάχη της ΔΕΗ», καθώς συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δις ευρώ, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά του 34% ΔΕΗ μαζί με πέντε ακόμη ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο.
Η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο για τις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, μιλώντας για οριστική διάλυση και καταστροφή της επιχείρησης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε χθες ότι δεν διασφαλίζεται η διατήρηση των ΔΕΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο, προσθέτοντας  ωστόσο ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν θα συνυπογράψει την πώληση τους.
«Το Ταμείο είναι ένας συμβιβασμός. Μας δημιουργεί προβλήματα. Αλλά λέμε κάθε εμπόδιο για καλό» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι «έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης πως δεν αποκλείεται η προοπτική της ιδιωτικοποίησης». 
Πάνος Σκουρλέτης 
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Μην θεωρείτε δεδομένο ότι η μεταφορά στο υπερταμείο σημαίνει και ιδιωτικοποίηση. Μην ταυτίζετε το υπερταμείο με τις ιδιωτικοποιήσεις. Για το σκοπό αυτό υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ από συστάσεως του.» 

Γιάννης Μανιάτης 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης μίλησε για «ξεκάθαρο ξεπούλημα της ΔΕΗ» μέσω της μεταφοράς του 34% στο υπερταμείο αλλά και πώληση του 17% από το ΤΑΙΠΕΔ . Μάλιστα υπεραμύνθηκε του σχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι μέσω της ιδιωτικοποίησης της το δημόσιο θα εισέπραττε μετά από διεθνή διαγωνισμό, με βάση τη νομοθεσία που είχε περάσει, περίπου 4 δις ευρώ, από τα οποία τα περίπου 2 δις θα ήταν «ρευστό» στο ταμείο της Δ.Ε.Η. και όχι στο υπερταμείο αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και τα υπόλοιπα θα ήταν η υποχρέωση του αναδόχου, να κατασκευάσει το εργοστάσιο του λιγνίτη, την Μελίτη ΙΙ, στη Φλώρινα.  

Γιώργος Αδαμίδης
Ο  πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδηςαπό την πλευρά του, σημείωσε ότι τόσο το σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και αυτά οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση για τα ΝΟΜΕ, τον ΑΔΜΗΕ αλλά και το υπερταμείο, οδηγούν στην πλήρη καταστροφή και απαξίωση της επιχείρησης. Η ΔΕΗ όπως είπε θα χάσει το 70% της αγοράς αφού το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να εκχωρήσει στους  ιδιώτες το 50% ενώ υπάρχει και ένα 20% των πελατών της που είναι ευάλωτοι οικονομικά και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς την επιχείρηση. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.


www.worldenergy.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης