Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IGI Poseidon: Εμπορικά ανταγωνιστικός ο αγωγός EastMed

tags :
IGI Poseidon: Εμπορικά ανταγωνιστικός ο αγωγός EastMed
Ο αγωγός θα χρειασθεί περίπου τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί
Τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος και εμπορικά ανταγωνιστικός, θα είναι ο αγωγός EastMed σε σχέση με τις άλλες λύσεις που προσφέρονται για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ανάπτυξης της IGI Poseidon Mateo Resteli.
Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference, την Τρίτη, o κ. Resteli αναφέρθηκε στις μελέτες τις οποίες έχει κάνει η εταιρεία, που αποδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα του έργου σε σχέση με τις άλλες επιλογές που υπάρχουν, οι οποίες είναι η εξαγωγή μέσω αγωγού προς την Αίγυπτο ή μέσω Τουρκίας.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ σναφορά έκανε στην παρουσίασή του και στο μειωμένο προφίλ επικινδυνότητας που θα είχε ένας αγωγός που περνάει μέσα από τα σύνορα της ΕΕ.
Ο αγωγός θα χρειασθεί περίπου τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι σε ευθυγράμμιση με τις δυνατότητες της περιοχής. Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος της επένδυσης ανέφερε ότι συνολικά η κατασκευή του αγωγού θα χρειαστεί μια επένδυση γύρω στα 5 δισεκατ. ευρώ.



Για την αλλαγή που πρέπει να επέλθει στην πετρελαϊκή βιομηχανία μίλησε ο Διευθυντής Τεχνολογίας της TechnipFMC Τιμ Κρόουμ, στη δική του παρέμβαση.
Έδωσε το παράδειγμα ενός υδραυλικού εργαλείου, το οποίο παραδοσιακά αποτελείται από 640 διαφορετικά εξαρτήματα.
Επανεξετάζοντας το και ξανακατασκευάζοντας το, ακολουθώντας μια νέα προσέγγιση, είπε, το έχουμε συναρμολογήσει με 43 εξαρτήματα.
Στόχος και ελπίδα των αλλαγών που προωθεί η εταιρεία στην τεχνολογία είναι εκτός των άλλων μια μείωση του κόστους της τάξης του 50%, πρόσθεσε.
Για την ανάγκη διαφοροποίησης της βιομηχανίας με τρόπο που να επιτευχθεί μεγιστοποίηση των εσόδων, ελαχιστοποίηση του κινδύνου, αλλά και να υπάρξει επαρκής προσφορά για τη ζήτηση ενέργειας μίλησε ο Giacomo Matarazzo, Ανώτερος Διευθυντής Μάρκετινγκ της GE Oil & Gas.
Μίλησε για τα πλεονεκτήματα του υγροποιημένου αερίου. Σε σχέση με τους αγωγούς, είπε ότι είναι μια επιλογή δοκιμασμένη, αλλά ότι «σκοτώνει την ευελιξία» και επηρεάζεται από γεωπολιτικούς παράγοντες.

Η EBRD

Γύρω στα €9 δισεκατ. το χρόνο επενδύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου της στην Κύπρο Libor Krkoska, o οποίος σε παρέμβασή του στη συζήτηση σε σχέση με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ανέφερε ότι σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων επενδύεται σε ενεργειακά έργα.
Είπε ακόμη ότι η EBRD έχει ανοίξει γραφείο στην Κύπρο από το 2014 και ότι μέχρι στιγμής εστιάζονται στον χρηματοοικονομικό τομέα και τον κατασκευαστικό τομέα. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ήταν τρίτη πιο ενεργή χώρα, από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Τράπεζα το 2016.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η EBRD διοργανώνει στην Κύπρο στις 9 Μαΐου την ετήσια γενική συνέλευσή τη και επιχειρηματικό φόρουμ και ότι είναι η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τη θέση ότι όταν μιλάμε για αγωγούς τότε εισέρχονται στη συζήτηση και πολιτικά θέματα εξέφρασε ο ειδικός για ενεργειακά θέματα Naji Abi – Aaad στη δική του παρέμβαση στη συζήτηση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί πιο επισταμένα το θέμα του υγροποιημένου αερίου.
 Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν να αναπτυχθούν τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο ειρηνικά. Επείγει, σημείωσε, να οριοθετηθούν τα θαλάσσια σύνορα των χωρών και αυτό, είπε, θα πρέπει να αποτελέσει μια διεθνή προσπάθεια, εισηγούμενος ότι ρόλο θα πρέπει να έχει και ο ΟΗΕ. Άλλο σημείο, είπε, στο οποίο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι πώς γίνεται ο διαμοιρασμός κοινών κοιτασμάτων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει «να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα μοιραστούμε κοινά κοιτάσματα με ομαλό τρόπο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης