Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ – TRANSGAZ Μνημονίου Συνεργασίας για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου

ΔΕΣΦΑ – TRANSGAZ  Μνημονίου Συνεργασίας για τον Κάθετο Διάδρομο φυσικού αερίου
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΔΕΣΦΑ  και η Ρουμανική TRANSGAZ, για την ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Gas Corridor) και την αμφίδρομη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας. 
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα ξεκινάει από την Ελλάδα με προοπτική να καταλήγει στην Αυστρία.
Ο συγκεκριμένος αγωγός που θα συνδέσει τα υφιστάμενα δίκτυα φυσικού αερίου των χωρών από τις οποίες διέρχεται, έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική για τη διεύρυνση των πηγών προμήθειας και των οδών μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την αγορά της Ευρώπης και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ προχώρησε πρόσφατα στο Βουκουρέστι, στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ρουμανική TRANSGAZ, δηλαδή τον Διαχειριστή του Ρουμανικού Συστήματος Μεταφοράς φυσικού αερίου, για την ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Gas Corridor) και την αμφίδρομη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας. 
Αμφίδρομη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας 
Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία των δύο εταιριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου και της αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ  των δύο χωρών, καθώς και της συνεργασίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου συμμετέχουν και οι δύο Διαχειριστές. 
Τη συμφωνία υπέγραψε από πλευράς ΔΕΣΦΑ ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Σωτήρης Νίκας και από την πλευρά της TRANSGAZ ο Πρόεδρος της εταιρίας Ion Sterian και ο Γενικός Διευθυντής Petru Vaduva.
Όπως δήλωσε ο κ. Νίκας «η συμφωνία αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ για την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Βαλκανικής, πράγμα που θα επιτρέψει τη διέξοδο του φυσικού αερίου που εισάγεται, ή θα εισαχθεί στο μέλλον, στην Ελλάδα, σε όλα τα Βαλκάνια, και ταυτόχρονα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ασφάλειας τροφοδοσίας, επ’ ωφελεία των καταναλωτών φυσικού αερίου σε όλη την περιοχή. Υπάρχει συναντίληψη στα θέματα αυτά με όλους τους ομολόγους μας Διαχειριστές της περιοχής, και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας».   
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor) που θα ενώνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία συνομολογήθηκε πρόσφατα και από τους εκπροσώπους των τεσσάρων χωρών στην υπουργική διάσκεψη της Βουδαπέστης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη διασύνδεση του τομέα φυσικού αερίου των χωρών της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης (CECEC).

www.worldenergy.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης