Ενέργεια

Φάκελος από τις Βρυξέλλες με ερωτήματα για τα ΑΔΙ - Τα πλάνα της ελληνικής πλευράς

tags :
Φάκελος από τις Βρυξέλλες με ερωτήματα για τα ΑΔΙ - Τα πλάνα της ελληνικής πλευράς
Κρίσμος ο χρόνος της ολοκλήρωσης της ελληνικής πρότασης για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος
Τον Απρίλιο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ελληνική πλευρά θα έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία για να στείλει στις Βρυξέλλες την νέα πρότασή της για τα ΑΔΙ.
Τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την λειτουργία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, καθώς φροντίζει να καλύπτει το κόστος που έχουν οι μονάδες φυσικού αερίου για την άμεση ένταξή τους στο σύτημα όταν αυτό τις χρειαστεί.
Πρόκειται για μια μορφή αποζημίωσης που λαμβάνουν οι μονάδες για την διαρκή ετοιμότητά τους, που κοστίζει μεν στις επιχειρήσεις, χωρίς να εισπράττουν δε τίποτε καθόσον χρόνο βρίσκονται σε επιστράτευση.
Το σημερινό πλαίσιο οδεύει προς την λήξη του, για τον λόγο αυτό και έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη προετοιμασία από την ελληνική πλευρά, ώστε το διάδοχο πλαίσιο να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή.
Δεν αποκλείεται μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί να δοθεί μια σιώπηλη παράταση του τρέχοντος πλαισίου.
Πάντως το ενδιαφέρον από την πλευρά των θεσμών είναι έντονο καθώς έχουν στείλει στην ΡΑΕ φάκελο με 30 ερωτήσεις για το νέο πλαίσιο που είναι αντικείμενο επεξεργασίας.
Το νέο πλαίσιο ενδιαφέρει άμεσα και την ΔΕΗ που αναζητεί τρόπους για να περιορίσει από όπου μπορεί τις ζημίες που καταγράφει είτε να ενισχύσει τς εσοδά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο πλαίσιο θα ενταχθούν και τα θέματα της βιομηχανίας που έχουν να κάνουν με την διακοψιμότητα.
Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση που θα περιλαμβάνει όλους τους τομείς και θα ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό και ευρωπαικό πλαίσιο.
 
Αναμένεται η μελέτη του ΑΔΜΗΕ

Στην παρούσα φάση η ΡΑΕ αναμένει την μελέτη του ΑΔΜΗΕ,η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη σε 3 εβδομάδες περίπου.
Η ΡΑΕ από την πλευρά της έχει προσλάβει και δικό της σύμβουλο ώστε να εμφανίσει πλήρη πρόταση.
Ομως σύμφωνα με πηγές των Θεσμών η ταχύτητα αποδοχής και θεσμοθέτησης των νέων ΑΔΙ θα κριθεί από την φύση της ελληνικής πρότασης και κυρίως πόσο κοντά θα είναι στα όσα μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης