Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ μέρος από τα 100 εκατ. ευρώ των οφειλών του δημοσίου που εισέπραξε η ΔΕΗ

Στους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ μέρος από τα 100 εκατ. ευρώ των οφειλών του δημοσίου που εισέπραξε η ΔΕΗ
Οι συνολικές οφειλές της ΔΕΗ προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν το τέλος υπέρ των ΑΠΕ
«Ανάσα» για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτέλεσε η καταβολή από το δημόσιο προς τη ΔΕΗ ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τις οφειλές του λεγόμενου «στενού» δημόσιου τομέα οι οποίες καταβλήθηκαν στη ΔΕΗ την περασμένη Πέμπτη 9/3.
Η ΔΕΗ με τη σειρά της προχωρά στην αποπληρωμή των οφειλών της προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Από το σύνολο των 100 εκατ. ευρώ, τα 79 κατευθύνονται προς τον ΑΔΜΗΕ και τα 21 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη λάβει τα 56 από τα συνολικά 79 εκατ. ευρώ και εντός της εβδομάδας θα λάβει και τα υπόλοιπα.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σε 575 εκατ. ευρώ και προς τον ΔΕΔΔΗΕ σε 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν το τέλος υπέρ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω των χρημάτων που εισέπραξε από το δημόσιο η ΔΕΗ επέλεξε να καλύψει τις οφειλές της προς τους δυο διαχειριστές των δικτύων που αφορούν το κυρίως το ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να μετακυληθεί ρευστότητα προς την αγορά και συγκεκριμένα προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι διαμαρτύρονται διότι οι καθυστερήσεις των πληρωμών τους φθάνουν και τους επτά μήνες.
Άλλωστε αυτό είχε υποσχεθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε με τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Μάλιστα ο κ. Σταθάκης είχε δεσμευθεί ότι η καταβολή των 100 εκατ. ευρώ θα γινόταν προς τη ΔΕΗ έως το τέλος Φεβρουαρίου.        

Εξώδικα και αγωγές

Ο Σύνδεσμος των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ) προχώρησε στην αποστολή εξωδίκου προς τη ΔΕΗ ζητώντας την καταβολή του ΕΤΜΕΑΡ στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε συνάντηση της διοίκησης του Συνδέσμου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη για το θέμα αυτό.
Ο ΣΠΕΦ έχει απειλήσει με την κατάθεση μηνύσεων σε βάρος της διοίκησης της ΔΕΗ ενώ ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη ετοιμάσει σχετική αγωγή σε βάρος της ΔΕΗ, η οποία θα κατατεθεί σύντομα και ο ΣΠΕΦ σχεδιάζει να καταθέσει «πρόσθετη παρέμβαση» υπέρ της αγωγής του ΛΑΓΗΕ.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι τα 100 εκατ. ευρώ που έλαβε η ΔΕΗ από το δημόσιο δεν καλύπτουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης