Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Σε λειτουργία τον Μάϊο ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Σε λειτουργία τον Μάϊο ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν ότι χρειάζονται την πυρηνική ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο για εξαγωγές
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι σύντομα το πρώτο αραβικό κράτος με πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και το πρώτο που θα ενταχθεί στην πολιτική πυρηνική λέσχη σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα.
Σύμφωνα με ανάλυση του Yoel Guzansky ερευνητή στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ  στο ForeignAffairs ο πρώτος αντιδραστήρας της χώρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2017 μετά από τους ελέγχους από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι το καύσιμο θα χρησιμοποιείται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς
Μέχρι στιγμής, το έργο είναι εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος.
Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες των 1.400 μεγαβάτ νοτιοκορεάτικης σχεδίασης είναι υπό κατασκευή και θα συνδεθούν σταδιακά με το δίκτυο τον Μάιο του 2020.
Παράλληλα  με το έργο στο προσκήνιο έχουν έρθει και οι ανησυχίες σχετικά με την χρήση των επικείμενων πυρηνικών δυνατοτήτων τους από τα αραβικά κράτη ώστε να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλο στο μέλλον.
Πέρυσι, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Moshe Yaalon δήλωσε πως «Βλέπουμε σημάδια ότι οι χώρες του αραβικού κόσμου ετοιμάζονται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ότι δεν είναι πρόθυμες να επαναπαυθούν με το Ιράν να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πυρηνικής ή ατομικής βόμβας».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , τα οποία έχουν προχωρήσει περισσότερο μεταξύ των αραβικών κρατών στην επίτευξη των στόχων για  πυρηνική ισχύ ,  υποστηρίζουν ότι χρειάζονται την πυρηνική ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο για εξαγωγές.
Τα επιχειρήματα των ΗΑΕ για το πυρηνικό τους πρόγραμμα έχουν βάση. Παρά το γεγονός ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα αισθάνεται την πίεση να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα για να προστατεύσει τούς φυσικούς πόρους της χώρας και για να διατηρήσει τις εξαγωγές της.
Εκτιμάται ότι, μόλις ολοκληρωθούν, οι νέοι αντιδραστήρες της χώρας θα καλύψουν πάνω από το ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΑΕ .
Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη για την ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας ως έναν τρόπο για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την μείωση της ρύπανσης.
Τα ΗΑΕ είναι σήμερα όγδοα στην λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 ανά κάτοικο.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της κοινής γνώμης σχετικά με την πυρηνική τεχνολογία, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2012, το 82% των Εμιράτων ευνοεί την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και το 89% υποστηρίζει την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου. Επιπλέον, το 89% θεωρεί ότι η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας ήταν «εξαιρετικά σημαντική».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης