Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμμετοχή στο νέο μηχανισμό διασφάλισης επάρκειας ισχύος διεκδικεί η βιομηχανία

Συμμετοχή στο νέο μηχανισμό διασφάλισης επάρκειας ισχύος διεκδικεί η βιομηχανία
Παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας τουλάχιστον έως το τέλος του 2017 και πρόσβαση στον νέο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος ζητεί η ΕΒΙΚΕΝ   
Ισότιμη πρόσβαση όλων των χρηστών στον μόνιμο μηχανισμό διασφάλισης επάρκειας ισχύος, αλλά και παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας έως το τέλος του 2017 οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το Target Model της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητεί Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος.
Τονίζει πάντως ότι το νέο σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ ο μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας ισχύος θα πρέπει μεταξύ άλλων: 
Να είναι ανοιχτός και να παρέχει επαρκή κίνητρα τόσο στους υφιστάμενους όσο και στους μελλοντικούς φορείς παραγωγής και διαχειριστές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες μεταξύ των οποίων υπάρχει δυνατότητα υποκατάστασης, όπως η ανταπόκριση από την πλευρά της ζήτησης. 
Να έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο που να καθιστά δυνατή τη συμμετοχή σε αυτόν οποιασδήποτε δυναμικότητας, η οποία μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος επάρκειας παραγωγής π.χ. διαχείριση από την πλευρά της ζήτησης. 
Να είναι ανοιχτός σε δυνητική άθροιση της ζήτησης
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι ο νέο μηχανισμός θα πρέπει όχι μόνο να προβλέπει τη συμμετοχή της ζήτησης με όλες τις δυνατές επιλογές και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων και των Φορέων Συγκέντρωσης Ζήτησης, αλλά θα πρέπει επίσης να καθιστά πρακτικά εφικτή την ισότιμη πρόσβαση των καταναλωτών στον νέο Μηχανισμό σε σχέση με τους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών διασφάλισης επάρκειας ισχύος. 
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ ο μηχανισμός όπως έχει σχεδιαστεί απευθύνεται μόνο σε συμμετέχοντες στην αγορά και ως πάροχος ευέλικτης ισχύος μπορεί να ενεργήσει μόνο κάποιος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχει στην αγορά.
H ΕΒΙΚΕΝ τονίζει μάλιστα ότι ο αποκλεισμός των Φορέων Συγκέντρωσης Ζήτησης, δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς δεν επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να είναι πάροχοι ευέλικτης ζήτησης. 

Παράταση της διακοψιμότητας 

Επίσης η ΕΒΙΚΕΝ θέτει θέμα παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας έως την έναρξη ισχύος του Target Model σημειώνοντας τα εξής: 
«Ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης της επάρκειας ισχύος, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μετά τον Ιούνιο του 2017.
Σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, η έναρξη λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης αναμένεται τον Ιούνιο του 2017, ενώ η ημερήσια αγορά αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2017.
Επομένως ο σχεδιασμός του Μηχανισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπ΄όψιν την επικείμενη αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης από τον Ιούνιο του 2017 και πλήρης εφαρμογή του Target Model από τον Δεκέμβριο του 2017) ώστε να ανταποκρίνεται στις σχετικές απαιτήσεις της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το μέτρο της διακοψιμότηας προβλέπεται να είναι σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 θεωρούμε απαραίτητη την παράταση της προβλεπόμενης διάρκειας ισχύος του μέχρι την έναρξη ισχύος του Target Model.» 
Συμπερασματικά, η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει τη διαφωνία της με τον προτεινόμενο μηχανισμό, κατά το μέρος που δεν διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των καταναλωτών στον μηχανισμό σε σχέση με τους λοιπούς παρόχους υπηρεσιών διασφάλισης επάρκειας ισχύος, δηλαδή προς τα παρακάτω σημεία:
- ο προτεινόμενος μηχανισμός επιτρέπει τη συμμετοχή της ζήτησης μόνο μέσω προμηθευτών, αποκλείοντας σε πρώτη φάση τους aggregators
- ο προτεινόμενος μηχανισμός δεν καθορίζει το πλαίσιο το οποίο απαιτείται για τη συμμετοχή των aggregators στο ΜΑΕΙ (κριτήρια επιλεξιμότητας, χρονικό πλαίσιο εφαρμογής κλπ)

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης