Ενέργεια

Σταθάκης: Ήσσονος σημασίας ζήτημα παραμένει στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά

Σταθάκης: Ήσσονος σημασίας ζήτημα παραμένει στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά
Όσον αφορά στον τομέα ευθύνης του, είπε μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΙ, ότι παραμένει ακόμη ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα για τα ενεργειακά, εκτιμώντας όμως ότι θα λυθεί.
«H μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει στη διαπραγμάτευση, είναι τα εργασιακά, αλλά θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου» δήλωσε στον τ/σ ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Ο ίδιος τόνισε, ότι «το πακέτο της συμφωνίας θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντιμέτρα».
Όσον αφορά στον τομέα ευθύνης του, είπε ότι παραμένει ακόμη ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα για τα ενεργειακά, εκτιμώντας όμως ότι θα λυθεί.
Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συζητά με τους θεσμούς αντιμέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και ένα από αυτά είναι και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.
Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για τον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.
Υπενθύμισε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που περιελάμβανε την άμεση πώληση του 17% της ΔΕΗ και την παραχώρηση της «μικρής ΔΕΗ» σε ιδιώτες, δηλαδή του 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρίας.  
«Εμείς τα σταματήσαμε αυτά» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «δεσμευθήκαμε, το 2020 η ΔΕΗ να έχει 50% στη λιανική αγορά, όσο και η παραγωγή της.
Για ευρωπαϊκούς λόγους και όχι λόγω συμφωνίας με τους θεσμούς πρέπει η ΔΕΗ να μειώσει τα μερίδια της».
Υποστήριξε δε, ότι τα κατάλληλα εργαλεία μέσω των οποίων θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι οι δημοπρασίες ισχύος μέσω ΝΟΜΕ και η  διάθεση σε ιδιώτες μέρους του πελατολογίου που προτείνει η ΔΕΗ κι αυτά διαπραγματεύεται τώρα η κυβέρνηση.
Απαντώντας εξάλλου για το 17% της ΔΕΗ, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι «θέση μας είναι να περάσει στο Υπερταμείο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο».
Αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι ο Σωτήρης Νίκας ήταν εργαζόμενος στην εταιρεία για πάνω από 30 χρόνια και μετά το διορισμό του στην ανώτατη εκτελεστική βαθμίδα της, πήρε έναν ακόμη βαθμό, λόγω του καταστατικού του ΔΕΣΦΑ.
Συμπλήρωσε δε, ότι βάσει του νόμου συνταξιοδοτήθηκε, ενώ η αμοιβή του ήταν σύμφωνη με το πλαφόν, που έχει ορισθεί νομοθετικά.
Ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά και όσα διακινούνται για τη μεταφορά του εφάπαξ των εργαζομένων.
Όπως είπε, από την τράπεζα που ήταν, μεταφέρθηκαν σε ασφαλιστική εταιρεία με πολύ καλύτερο επιτόκιο απόδοσης.
Ο κ. Σταθάκης ερωτήθηκε και για το θέμα της πρόσληψης εισπρακτικής εταιρίας από τη ΔΕΗ και απάντησε ότι «ότι θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ.
Τις εισπράξεις θα συνεχίσει να κάνει η εταιρία».
Σχετικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έγινε πολύ μεγάλη πρόοδος, χθες το βράδυ έκλεισε  ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα δημοσιονομικά του 2018 και απομένουν μόνον τα εργασιακά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σταθάκης τόνισε, ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου.
«Εάν συνεχίσουμε εντατικά, θα έχουμε κλείσει το SLA ως τις 20 Μαρτίου, ενδεχομένως να λυθούν και τα μέτρα-αντιμέτρα ως τις 20 Μαρτίου», είπε.
«Εκκρεμεί το θέμα, που έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί αντικείμενο της δικής μας διαπραγμάτευσης, που είναι το πακέτο πλεονάσματα-χρέος.  
Συζητάμε με αφετηρία το 2% εφόσον, όμως οι δημοσιονομικές προβλέψεις δείχνουν, ότι είναι μικρότερο το κενό, αν γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά, μπορεί να μειωθεί κατά τι» είπε.
Καταλήγοντας τόνισε, ότι «δεν κλείνουμε με οποιοδήποτε τρόπο την διαπραγμάτευση, θέλουμε μια επωφελή συμφωνία».

Αρχική δημοσίευση: 09/03/2017 10:37

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης