Ενέργεια

CNBC: Κίνδυνος για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν

tags :
CNBC: Κίνδυνος για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν
Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, που αντιπροσωπεύει την ψυχή της οικονομίας του, έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό σημαντικές επιπτώσεις από τις  προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ
Ένας από τους πιο ισχυρούς γεωπολιτικούς κινδύνους για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά την τρέχουσα περίοδο είναι το Ιράν, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε στην ασιατική χώρα ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Η σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν συνιστά κίνδυνο για την πετρελαϊκή αγορά, μετά τη μερική άρση των κυρώσεων από την κυβέρνηση Obama, σύμφωνα με το CNBC.
Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, που αντιπροσωπεύει την ψυχή της οικονομίας του, έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό σημαντικές επιπτώσεις από τις  προηγούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Barack Obama συμφώνησε να άρει τις κυρώσεις αυτές, τον Ιανουάριο του 2016 και υπεγράφη Κοινή Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (JCPOA) με την Τεχεράνη πριν την εκλογή του Trump, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Πάντως η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε εκ νέου, καθώς στις 3 Φεβρουαρίου 2017, λόγω της δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου εκ μέρους του Ιράν.
Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις, ως πρώτο βήμα και προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα μείνει απαθής σε εχθρικές ενέργειες.
Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σήμερα 3/3/2017 (55.26 δολάρια το βαρέλι), καθώς το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε ενώ η ρωσική παραγωγή έμεινε αμετάβλητη, κάτι που εκλαμβάνεται ως ασθενής συμμόρφωση στην παγκόσμια συμφωνία για μείωση της υπερπροσφοράς.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης