Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ολα τα θέματα στο τραπέζι στην συνάντηση Εμ. Παναγιωτάκη με Θεσμούς που λαμβάνει χώρα

tags :
Ολα τα θέματα στο τραπέζι στην συνάντηση Εμ. Παναγιωτάκη με Θεσμούς που λαμβάνει χώρα
Αντικείμενο η διερεύνηση της χρυσής τομής για την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις καθώς λαμβάνει χώρα σήμερα 3/3/2017 η δεύτερη συνάντηση του με τους Θεσμούς μετά την χθεσινή 2/3/2017.
Οπως φαίνεται ο κ.Παναγιωτάκης παίρνει πάνω του την διαπραγμάτευση με στόχο προφανώς να βρει με τους Πιστωτές την χρυσή τομή σε δυο κατευθύνσεις:
-Κατά πρώτον να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς, που όλα έχουν δείξει ότι αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει μόνο με τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ).
-Κατά δεύτερον να συμφωνηθεί μια βιώσιμη και αποδεκτή λύση για την επιβίωση της ΔΕΗ.
Εκ των πραγμάτων η ελληνική πλευρά έδωσε στον πρόεδρο της ΔΕΗ τα ηνία διότι γνωρίζει τα ζητήματα σε βάθος και προφανώς θα είναι εκείνος που θα προτείνει τις όποιες ριζοσπαστικές λύσεις με αντίστοιχες διασφαλίσεις.
Οι θεσμοί εκ των πραγμάτων είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,ο κ. Παναγιωτάκης θα εξειδικεύσει την πρόταση που διατύπωσε χθες 2/3/2017 και στην συνέχεια θα αναφερθεί στις μονάδες της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι χθες έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς στην πρόταση που διατύπωσε, πρότεινε να μεταβιβαστούν στους ιδιώτες πελάτες όλων των κατηγοριών και όχι μόνο της λιανικής.

Τι έγραφε νωρίτερα το Worldenergynews.gr

Την πρόταση της ΔΕΗ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την μείωση του μεριδίου της στη λιανική παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχειρήσεις Μ. Παναγιωτάκης στους εκπροσώπους της Τρόικας παρόντος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη.
Επρόκειτο για την πρώτη από τις τρεις ανάλογες συναντήσεις που θα γίνουν αύριο και μεθαύριο στις οποίες θα εξετασθούν ξεχωριστά καθένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με την ΔΕΗ.
Xθες το βράδυ 2/3/2017 ο κ. Παναγιωτάκης παρουσίασε την πρότασή του για τη δημιουργία δυο θυγατρικών εταιρειών  προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στις οποίες η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει πελάτες όλων των κατηγοριών και εν συνεχεία οι εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν .
Σημειώνεται εξάλλου ότι σήμερα η ΔΕΗ κατέληξε και στην επιλογή της εταιρείας PricewaterhouseCoopers (PwC) η οποία θα αναλάβει ρόλο του συμβούλου για την σύσταση των δύο εταιρειών προμήθειας και εν συνεχεία για την πώλησή τους.
Εντός της επόμενης εβδομάδας η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην επιλογή και νομικής εταιρείας συμβούλων, καθώς το όλο εγχείρημα παρουσιάζει αρκετά ευαίσθητα νομικά σημεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παναγιωτάκης κατά τη διάκρεια της συνάντησης με την Τρίκα, διαβεβαίωσε ότι στόχος και της ΔΕΗ είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση καθώς η ανισορροπία ανάμεσα στα μερίδια που έχει η επιχείρηση στην παραγωγή και τη λιανική είναι εις βάρος της.
Τόνισε δε ότι η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση προς τους ανταγωνιστές της στη λιανική να συνεργαστούν στο σχεδιασμό των θυγατρικών και ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε αυτές ως παθητικός μέτοχος προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά πελατών σε αυτές.
Στόχος του κ. Παναγιωτάκη είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις της ΔΕΗ χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τις αποδέχονται, ή ότι κάμφθηκαν οι απαιτήσεις τους σε σχέση με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τις ποσότητες ενέργειας που θα διατίθενται μέσω αυτών.
Φάνηκε ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες να συμφωνούν σε δύο βασικούς άξονες για το άνοιγμα της αγοράς και συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να γίνει με συνθήκες ασφάλειας αλλά και να είναι διατηρήσιμο.
Το θέμα των δημοπρασιών αναμένεται να συζητηθεί σε αυριανή συνάντηση και όπως φαίνεται η ΔΕΗ επιδιώκει να συνδέσει την συνέχισή τους με την επιτυχία του εγχειρήματος των δύο εταιρειών προμήθειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης