Ενέργεια

Ισχυρό ολλανδικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ

Ισχυρό ολλανδικό ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ
Η ολλανδικών συμφερόντων Gasunie φέρεται να επιδιώκει την εξαγορά ποσοστού της τάξεως του 32% του ΔΕΣΦΑ, αλλά και την εξασφάλιση του management της επιχείρησης
Πολύ σύντομα φαίνεται ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για την πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Οι διαδικασίες φαίνεται ότι επιταχύνονται και από το γεγονός ότι εκδηλώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από την ολλανδική πλευρά για την απόκτηση ουσιαστικού λόγου στις εξελίξεις που αφορούν την ανάπτυξη των «δρόμων» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές.  
Η κατασκευή του TAP που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αλλά και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ τα επόμενα χρόνια και φαίνεται ότι οι Ολλανδοί θέλουν να πάρουν θέση σε αυτές τις εξελίξεις.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν το ενδιαφέρον της Ολλανδικής Gasunie για τον ΔΕΣΦΑ που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι ισχυρότατο.
Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση των ολλανδικών συμφερόντων.
Έτσι η συμμετοχή της Gasunie στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ με ουσιαστικό ρόλο και στο management της εταιρίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην απεμπλοκή του συνόλου της διαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος και να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Εξαγορά του 32% και συμμετοχή στη διοίκηση

Σημειώνεται ότι η Ολλανδική υποψηφιότητα έχει ισχυροποιηθεί από τη στιγμή που το ενδιαφέρον των Αυστριακών μειώθηκε, ενώ οι Αζέροι της Socar φαίνεται ότι έχουν χάσει κάθε ευκαιρία συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ.
Πλέον είναι σαφές ότι στον διαγωνισμό θα υπάρχουν όροι που θα αποκλείουν τη συμμετοχή εταιριών που έχουν δραστηριότητα στην παραγωγή φυσικού αερίου.
Με άλλα λόγια ο διαγωνισμός θα απευθύνεται σε ευρωπαϊκές εταιρίες διανομής φυσικού αερίου και η ολλανδική Gasunie έχει αυτό ακριβώς το προφίλ.  
Κρίσιμο  σημείο στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης είναι το σενάριο που θέλει τους Ολλανδούς να επιδιώκουν την εξαγορά ποσοστού της τάξης του 32% του ΔΕΣΦΑ και παράλληλα να αποκτήσουν το μάνατζμεντ.
Σε αυτή την περίπτωση η πλειοψηφία του ΔΕΣΦΑ παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου κάτι το οποίο ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια ζητήματα σε σχέση με την Τρόικα, ωστόσο εφόσον το σχέδιο εγκριθεί, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά που επιθυμεί να κρατήσει τον έλεγχο των δικτύων φυσικού αερίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η  Gasunie που δραστηριοποιείται στην εμπορία φυσικού αερίου στις αγορές των Κάτω Χωρών και της Γερμανίας παρέχοντας αέριο στη βιομηχανία αλλά και στις ντόπιες αγορές, έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με την Fluxys.
Η Gasunie έχει δύο θυγατρικές εταιρείες την Gasunie Deutschland στη Γερμανία και Gasunie Μεταφορές (GTS) στις Κάτω Χώρες.

Διπλασιασμός κερδών για το 2016

Όσο για τον ΔΕΣΦΑ η εξέλιξη των οικονομικών του μεγεθών αλλά και ο στρατηγικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή τον καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ έκλεισε και το 2016 με κερδοφόρα αποτελέσματα και μάλιστα κατέγραψε κέρδη σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2015.
Συγκεκριμένα ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου το 2016 είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 34,3 εκατ ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2015.
Οι πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν σε 169,6 εκατ. ευρώ έναντι 149,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ το μικτό κέρδος ήταν 46,3 εκατ. ευρώ έναντι 28,1 εκατ.
Το σύνολο του ενεργητικού του ΔΕΣΦΑ ανήλθε το 2016 σε 1,5 δις ευρώ έναντι 1,4 δις ευρώ το 2015, ενώ το σύνολο των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων του ανέρχονταν στο τέλος του 2016 σε 547.536.000 ευρώ έναντι 541.079.000 στο τέλος του 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης