Ηλεκτρισμός

Ιδιώτες μπαίνουν στη διαχείριση της Χονδρικής Αγοράς Ηλεκτρισμού

Ιδιώτες μπαίνουν στη διαχείριση της Χονδρικής Αγοράς Ηλεκτρισμού
Οι ρυθμίσεις για το Target Model, ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Ψηφίζονται την Τρίτη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα
Άνοιγμα της χονδρικής αγοράς προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και σε ιδιώτες διαχειριστές προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της ενδιάμεσης αξιολόγησης που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη. 
Το μεγαλύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» αφορά ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στοχεύουν στην πλήρη απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα πρότυπα του ευρωπαϊκού μοντέλου στόχου (target model).
Έτσι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και την εναρμόνιση της με τους κανόνες της ΕΕ, σε ότι αφορά τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο.
Μέσω αυτού επιδιώκεται να μειωθεί το κόστος παραγωγής προς όφελος της βιομηχανίας αλλά και των οικιακών καταναλωτών, να μεγιστοποιηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και να διευκολυνθεί η εισαγωγή και η εξαγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας. 
Με άλλα λόγια, το target model που ενσωματώνεται πλέον ως προς τις βασικές αρχές του στο εθνικό δίκαιο, καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για μια κοινή δομή των εθνικών αγορών ηλεκτρισμού ανά την Ευρώπη και διαμορφώνει μια ενιαία προσέγγιση ως προς την κατανομή της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις. 
Ισότιμη πρόσβαση σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, στόχος είναι η εξασφάλιση αποδοτικότερης λειτουργίας της αγοράς μέσω της συμμετοχής περισσότερων «παικτών» οι οποίοι θα διαθέτουν επαρκή εργαλεία για να συμμετέχουν στο σύνολο των αγορών του ηλεκτρικού τομέα.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης προμηθευτών με ισότιμη πρόσβαση σε ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά έργα. 
Για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς το νομοσχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση μηχανισμών που θα διαπραγματεύονται ενεργειακά προϊόντα χονδρικής με φυσική παράδοση , τα οποία επί του παρόντος εξαιρούνται από την έννοια των χρηματοπιστωτικών μέσων.
Ωστόσο προβλέπεται πως με τη σταδιακή ωρίμανση του νέου καθεστώτος, θα γίνει η μετάβαση σε καθεστώς χρηματιστηριακής αγοράς. 
Δημιουργία τεσσάρων αγορών 
Μέσω του πολυνομοσχεδίου δημιουργούνται τέσσερις αγορές και τη διαχείριση του επί του παρόντος τουλάχιστον αναλαμβάνουν ο ΛΑΓΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα δημιουργούνται : 
Η  Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων και Αγορά Διμερών Συμβολαίων 
Η Αγορά Επόμενης Ημέρας 
Η Ενδοημερήσια Αγορά 
Η Αγορά εξισορρόπησης 
Όπως προβλέπει το πολυνομοσχεδίο ο ΛΑΓΗΕ ορίζεται Διαχειριστής της Χονδρικής Αγοράς Προθεσμιακών Προϊόντων, της Αγορά Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, ενώ ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει την διαχείριση της Αγοράς Εξισορρόπησης 
Σε τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της Χονδρικής Αγοράς Προθεσμιακών Προϊόντων, δηλαδή περί το 2020 η ΡΑΕ, έχει τη δυνατότητα να εισηγηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον ορισμό και άλλων διαχειριστών πέραν του ΛΑΓΗΕ, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και θα διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο ο Διαχειριστής της Χονδρικής Αγοράς Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας εισπράττει από τους συμμετέχοντες, τέλη για τη διαχείριση της αγοράς, ενώ μπορεί να εκχωρήσει σε τρίτους κάποιες από τις αρμοδιότητες του  υπό τον όρο ότι ο ίδιος παραμένει υπεύθυνος για τις αρμοδιότητες αυτές. 
Σε ότι αφορά την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά της Επόμενης Ημέρας ο ΛΑΓΗΕ θα έχει το ρόλο του εθνικού μονοπωλίου. 
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι ο ΑΔΜΗΕ αναλαμβάνει το ρόλο της διαχείρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης, δηλαδή έναν ρόλο αντίστοιχο με αυτόν που έχει σήμερα με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Ωστόσο, δεδομένου του μεταβατικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ λόγω της παράλληλης διαδικασίας απόσχισης του από τη ΔΕΗ, πώλησης σε ιδιώτη του 24% του μετοχικού του κεφαλαίου και της δημιουργίας μιας νέας εταιρίας του δημοσίου της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ η οποία θα κρατήσει τον έλεγχο του 51% του ΑΔΜΗΕ, στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν γίνεται αναφορά στην εταιρία ΑΔΜΗΕ ΑΕ αλλά στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας).

www.worldenergynews.gr



   

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης