Ενέργεια

Σχεδόν έτοιμη η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων – Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ηλεκτρίζεται το υποβρύχιο καλώδιο

Σχεδόν έτοιμη η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων – Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ηλεκτρίζεται το υποβρύχιο καλώδιο
Το έργο στο σύνολό του εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το 2022, ενώ οι πετρελαϊκοί σταθμοί που ηλεκτροδοτούν σήμερα τα νησιά θα παραμείνουν ως εφεδρεία
Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, δηλαδή 12 χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα.
Αυτό προκύπτει από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η γενικότερη σημασία του έργου για την οικονομία της χώρας έχει περιγραφεί σε υπουργική απόφαση του 2006.
Σε ότι αφορά τις επόμενες δυο φάσεις της περίφημης πλέον διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία σημειωτέον είχε αρχίσει να συζητείται από τη ΔΕΗ τη δεκαετία του ΄90, η μεν δεύτερη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 ή και το 2019 ενώ η τρίτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.
Σε ότι αφορά δε τους υφιστάμενους πετρελαϊκούς σταθμούς ηλεκτροδότησης των νησιών, ο ΑΔΜΗΕ στη μελέτη του θεωρεί ότι θα πρέπει να παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία και να μην αποξηλωθούν ούτε μετά την ολοκλήρωση και των τριών φάσεων του έργου.  
Η διασύνδεση των Κυκλάδων αφορά στη διασύνδεση των νησιών Σύρου, Μυκόνου, Πάρου και Νάξου με το ηπειρωτικό σύστημα και την ενίσχυση της διασύνδεσης του συγκροτήματος Άνδρου – Τήνου.

Μείωση του κόστους παραγωγής με τη χρήση φυσικού αερίου

Το έργο αποσκοπεί αφ’ ενός στην αύξηση της αξιοπιστίας τροφοδότησης των διασυνδεόμενων νησιών και αφ’ ετέρου στη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της υποκατάστασης του πετρελαίου με φυσικό αέριο.
Η Α’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους υποέργα:
• Αρχική σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο με ένα υποβρύχιο καλώδιο
• Σύνδεση της Σύρου με το βόρειο άκρο της Τήνου με ένα υποβρύχιο καλώδιο
• Ακτινική τροφοδότηση της Πάρου από τη Σύρο με ένα υποβρύχιο καλώδιο
• Ακτινική τροφοδότηση της Μυκόνου από τη Σύρο με ένα υποβρύχιο καλώδιο
 • Κατασκευή των Υ/Σ στη Σύρο, την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και έργα σύνδεσης στο Λαύριο και στο σημείο ζεύξεως επί της Τήνου.
Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων διασφαλίζει τη διακίνηση προς τη Σύρο ισχύος έως 170 MW και μέχρι 120MW σε περίπτωση απώλειας του καλωδίου Λαύριο – Σύρος.
Αυτό το μέγεθος διακινούμενης ισχύος εν γένει επαρκεί για να καλύψει την ισχύ ζήτησης των νησιών για τον προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας του έργου.

Νέα υποβρύχια καλώδια στη σύνδεση Νότιος Εύβοια – Άνδρος – Τήνος

Σε σχέση με τη Β’ Φάση, στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2018 ή το αργότερο το 2019.
Περιλαμβάνει δε τα εξής υποέργα:
•    Σύνδεση Πάρου – Νάξου
•    Σύνδεση Νάξου – Μυκόνου
Επίσης προωθείται η αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρος – Λιβάδι (Ν. Εύβοια) και Άνδρος – Τήνος με την εγκατάσταση νέων υποβρυχίων καλωδίων.
Μετά την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση και για τα νησιά αυτά, με αποτέλεσμα οι περιπτώσεις απώλειας καλωδίων κατά τις οποίες ενδέχεται να προκύψει ανάγκη λειτουργίας των σταθμών παραγωγής, περιορίζονται μόνο στην περίπτωση απώλειας του καλωδίου Λαύριο – Σύρος, υπό συνθήκες υψηλού φορτίου.
Η Γ’ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την πόντιση και του δεύτερου καλωδίου Λαυρίου – Σύρου. Στόχος της Γ’ Φάσης είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης αξιοπιστίας για όλες τις λειτουργικές συνθήκες, ανάλογα και με την εξέλιξη της ζήτησης των διασυνδεόμενων νησιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης