Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόσθετα στοιχεία μέχρι τις 15/3 ζήτησε η ΡΑΕ για τη ροή των πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ

tags :
Πρόσθετα στοιχεία μέχρι τις 15/3 ζήτησε η ΡΑΕ για τη ροή των πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ
Υπο μεγάλη πίεση οι χρηματοροές στο σύνολο του ενεργειακού συστήματος
Πρόσθετα στοιχεία που θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 15 Μαρτίου, σε ότι αφορά τη ροή των πληρωμών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ, ζήτησε σήμερα η ΡΑΕ από τα στελέχη επιχείρησης που είχε καλέσει σε απολογία.
Ζήτησε επίσης να περιγαφούν λεπτομερώς οι προθέσεις της ΔΕΗ, έναντι των δύο διαχειριστών του συστήματος, στους οποίους οφείλει συνολικά περί τα 600 εκατ ευρώ.
Η ΡΑΕ στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου ζητά να ενημερωθεί για τα ποσά που έχει ειπράξει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος και τα οποία αφορούν σε  ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τα ποσά αυτά θα πρέπει να αποδίδονται στους δυο διαχειριστές του συστήματος ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να αποπληρώνουν τους παραγωγούς ρεύματος.
Τα στελέχη της ΔΕΗ περιέγραψαν στους εκπροσώπους της Ρυθμιστικής Αρχής τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση από πλευράς ρευστότητας, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για την κάλυψη του συνόλου των υποχρεώσεων της.
Εξέφρασαν πάντως την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναχρηματοδότησης της επιχείρησης από τις τράπεζες και θα λάβει τα 200 εκατ. ευρώ που αναμένει για να της δώσουν ανάσα ρευστότητας. 
Πράλληλα τα στελέχη της ΔΕΗ εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το ύψος της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ. Σημείωσαν ότι μια τιμή της τάξης των 7 ευρώ/MWh για τη συγκεκριμένη χρέωση είναι υψηλή.  
Πάντως από την πλευρά της ΡΑΕ δεν συζητιέται η εναλλακτική λύση της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος για τους τελικούς καταναλωτές. 

Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΗ που χρειάζεται επειγόντως ένεση ρευστότητας προκαλεί έντονη αμηχανία και ανησυχίες στο σύνολο της ενεργειακής αγοράς.
Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση γύρω από το ζήτημα της χρέωσης των προμηθευτών ξεκίνησε όταν η ΔΕΗ μπλόκαρε τις πληρωμές στον ΛΑΓΗΕ, καθώς τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου οι υποχρεώσεις της είχαν ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Στην παρούσα φάση τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω και όπως προαναφέρθηκε, οι οφειλές της ΔΕΗ προς τους διαχειριστές ανέρχονται στα 600 εκατ ευρώ .
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής απειλούνται  οι επενδύσεις τόσο στις Ανανεώσιμες Πηγές όσο και στις συμβατικές μονάδες παραγωγής των ιδιωτών. 
Όλοι πλέον στην αγορά περιγράφουν ως μόνη λύση την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κάτι όμως που φαίνεται ότι δεν θα γίνει άμεσα.

Κεντρικός στόχος είναι η σωτηρία της ΔΕΗ,που παραμένει έολη ενώ η καθημερινότητα στενεύει.
Με μια κολοβή ΔΕΗ όμως το ενεργειακό κύκλωμα δεν μπορεί να λειτουργήσει και τίποτε δεν κινείται για να προλάβει ένα ατύχημα.
Το βασικό ζήτημα της ΔΕΗ είναι η εύρεση κεφαλαίων άμεσα, που μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

- Πρώτον με την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες,που συγκεντρώνει θετικές προυποθέσεις.
- Δεύτερον με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην Corp State Grid of China,οπότε θα εισρεύσουν 320 εκατ ευρώ για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος.
- Τρίτον με την επιτάχυνση κινήσεων προς αναδιάρθρωση και παρουσία ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού οίκου ο οποίος και θα μπορούσε να συμβάλλει ποικολοτρόπως στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ποιό θα είναι το τελικό bussiness plan και ποιός θα το κάνει;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης