Ενέργεια

ΡΑΕ: «Κίτρινη» κάρτα στον ΔΕΣΦΑ για σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου

ΡΑΕ: «Κίτρινη» κάρτα στον ΔΕΣΦΑ για σοβαρές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου
Το έργο της δεύτερης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας έχει ήδη καθυστερήσει κατά τουλάχιστον 12 μήνες
Σημαντικές καθυστερήσεις που ξεκινούν από τους 5 και φθάνουν ακόμη και στους 31 μήνες διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο επενδυτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ.
Πρόκειται  για το πρόγραμμα της περιόδου 2015 - 2024 για το οποίο η ΡΑΕ ζητά επίσπευση των διαδικασιών, ενώ παράλληλα εγκρίνει το πρόγραμμα της περιόδου 2016 - 2025, το οποίο περιλαμβάνει προγραμματισμένα έργα προϋπολογισμού περίπου 1.384 εκατ. ευρώ, αλλά και νέα έργα προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕ σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις αφορούν συνολικά 10 έργα και κάνει ειδικά αναφορά στη δεύτερη αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας που καθυστερεί κατά τουλάχιστον 12 μήνες.
Επίσης σημειώνει ότι το έργο του «Ολοκληρωµένου Πληροφοριακού Συστήματος» καθυστερεί 27 μήνες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του προγράμματος η ΔΕΠΑ είχε ζητήσει την ένταξη έργων που θα επέτρεπαν φυσική ανάστροφη ροή από Ελλάδα προς Τουρκία στο πλαίσιο της δημιουργίας Σταθµού Συµπίεσης στους Κήπους.
Ωστόσο η ΡΑΕ στην τελική απόφαση της σημειώνει ότι η δυνατότητα αντίστροφης ροής προς την Τουρκία, η οποία συνδέεται άµεσα µε την προοπτική αύξησης της προµήθειας φυσικού αερίου της ελληνικής αγοράς µέσω των Κήπων, θα ληφθεί μαζί με την τελική επενδυτική απόφαση για το Σταθμό των Κήπων.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εντάσσονται στο πρόγραμμα τα εξής έργα:
•    Εκσυγχρονισµός των Βραχιόνων Σύνδεσης του Σταθµού ΥΦΑ,
•    Κατασκευή πιλοτικού σταθµού φόρτωσης βυτιοφόρων και
•    Κατασκευή σταθµού συµπίεσης απαερίων ΥΦΑ.
Σύµφωνα µε την εισήγηση του ΔΕΣΦΑ η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών  θα συµβάλλει  στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του Δικτύου και στη διασφάλιση της εύρυθµης και ασφαλούς λειτουργίας του και στην τροφοδότηση νέων περιοχών
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ η υλοποίηση των έργων αυτών που θα επιβαρύνει τη Μέση Χρέωση Χρήσης του Δικτύου κατά 0,030%, 0,206% και 0,097% αντίστοιχα.
Συνολικά τα έργα του προγράμματος θα αυξήσουν το κόστος χρήσης του δικτύου κατά 0,332%.
Σύµφωνα µε την εισήγηση του ΔΕΣΦΑ, το όφελος που προκύπτει από την υλοποίηση των έργων αυτών αντισταθµίζει την παραπάνω αύξηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης