Ενέργεια

Palmos Analysis: Αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ 185.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη

Palmos Analysis: Αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ 185.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη
Το 50% των νοικοκυριών θεωρούν το κόστος θέρμανσης υψηλό (πολύ ή αρκετά) και το 60% το κόστος ηλεκτροφωτισμού αντιστοίχως.
Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά επιβεβαιώνει έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, η οποία επικεντρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρία στα πέντε νοικοκυριά, δηλαδή περίπου 185.000 στον αριθμό, δυσκολεύονται να πληρώσουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Από τα στοιχεία προκύπτει, ότι περίπου 3.000 νοικοκυριά που έχουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ, δηλώνουν ότι η κατοικία τους δεν θερμαίνεται.
Για 2.000 νοικοκυριά υπάρχουν περίοδοι που στο σπίτι τους δεν έχουν ούτε ρεύμα, 8.000 νοικοκυριά δηλώνουν ότι υπάρχουν περίοδοι που το νοικοκυριό τους δεν θερμαίνεται και 65.000 ότι θερμαίνουν μέρος μόνο του σπιτιού τους.
Σε 31.000 νοικοκυριά δεν έχουν συνεχώς διαθέσιμο ζεστό νερό και αυτό συμβαίνει με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία κρίσιμα χρόνια της ύφεσης (2011-2017) λόγω κυρίως του υψηλού κόστους.
Το 50% των νοικοκυριών θεωρούν το κόστος θέρμανσης υψηλό (πολύ ή αρκετά) και το 60% το κόστος ηλεκτροφωτισμού αντιστοίχως.
Εντονότερη είναι η δυσκολία των νοικοκυριών με χαμηλό ετήσιο εισόδημα, κάτω των 10.000 ευρώ, στη δυνατότητα να προμηθευθούν πετρέλαιο (20% σε σύγκριση με 12,5% στο σύνολο των νοικοκυριών).
Επίσης, αντίστοιχη δυσκολία παρουσιάζεται μεταξύ των ανέργων και των συνταξιούχων, το 23% των οποίων δηλώνουν, ότι αναγκάστηκαν να βάλουν φέτος λιγότερο πετρέλαιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις σαφώς χειρότερες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν το φετινό χειμώνα σε σχέση με πέρυσι.

Περικοπές και στα τρόφιμα

Συνολικά 163.000 νοικοκυριά (53%) τα βγάζουν πέρα με δυσκολία με τα έξοδα θέρμανσης και αντιστοίχως 185.000 (60%) με τα έξοδα ηλεκτροφωτισμού, εκ των οποίων τα 22.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη (7%) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος θέρμανσης και 15.000 νοικοκυριά (5%) στο κόστος ηλεκτροφωτισμού.
Προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο κόστος θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού, τα νοικοκυριά περιέκοψαν κυρίως δαπάνες ένδυσης και υπόδησης (58%), διασκέδασης και ψυχαγωγίας (36%) και τρόφιμα/έξοδα σουπερμάρκετ (32%).
Σε σχέση με τη συνέπεια πληρωμής των λογαριασμών, 18.500 νοικοκυριά δηλώνουν ότι έχουν οφειλές και, είτε πληρώνουν με διακανονισμό είτε αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Στην περίπτωση των λογαριασμών του νερού ο αριθμός των νοικοκυριών που δηλώνει τέτοια δυσχέρεια είναι 12.000, ενώ στο αέριο 3.500 νοικοκυριά.

Οι φτωχοί με ηλεκτρικά σώματα

Στα είδη ενέργειας που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, προηγείται το φυσικό αέριο με ποσοστό 57%.
Έπεται το πετρέλαιο με 23%, ενώ σημαντική θέση έχουν τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα (11%) και τα κλιματιστικά (10%).
Πάνω από το 40% δηλώνουν, ότι από το 2000 και μετά έχουν αλλάξει το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους, με κορύφωση τα τελευταία και πιο δύσκολα χρόνια της ύφεσης (2011-2017), οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα δύο τρίτα (64%) των αλλαγών συστημάτων θέρμανσης.
Ως βασικό λόγο (56%) για την αλλαγή επικαλούνται το υψηλό κόστος του προηγούμενου συστήματος θέρμανσης.
Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δηλώνουν αλλαγή συστήματος θέρμανσης (83%) χρησιμοποιούσαν προηγουμένως πετρέλαιο.
Το 78% αυτών πέρασε στη χρήση φυσικού αερίου και ένα 13% αντικατέστησε το πετρέλαιο με κλιματιστικά.
Η χρήση φυσικού αερίου παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση, καθώς αυξάνεται η εισοδηματική κατάσταση ενός νοικοκυριού.
Αντιθέτως η χρήση ηλεκτρικών σωμάτων και κλιματιστικών κορυφώνεται στα φτωχότερα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ.
Κατά πάσα βεβαιότητα σε αυτό συντελούν, εκτός των άλλων, και τα υψηλά κόστη εγκατάστασης συστημάτων φυσικού αερίου και σύνδεσης.

Χωρίς μόνωση

Για την εξοικονόμηση ενέργειας μέτρα έχουν λάβει το 40% των νοικοκυριών.
Αυτά αφορούν κυρίως τις συνήθειες τους, καθώς προηγείται (50%) η περιοδική διακοπή λειτουργίας των θερμαντικών μέσων.
Έπεται (43%) η αντικατάσταση των λαμπτήρων.
Μόνο το 26% των νοικοκυριών έχει προχωρήσει σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού.
Συνολικά 55.000 νοικοκυριά εμφανίζουν προβλήματα με υγρασία και μούχλα, 37.000 έχουν κακή ή ανύπαρκτη μόνωση και 31.000 παλαιά ή ακατάλληλα κουφώματα.

Ευάλωτα έξι στα δέκα νοικοκυριά

Το 62% των νοικοκυριών, δηλαδή 190.000 οικογένειες στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ανήκουν στην κατηγορία που είτε είναι ευάλωτα, είτε βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή δαπανούν περισσότερο από 10% του εισοδήματός τους για τις δαπάνες θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού.
Ο μέσος όρος της δαπάνης για θέρμανση και ηλεκτροφωτισμό στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης είναι 13%, όταν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα ως ευάλωτα στην κατάσταση ενεργειακής φτώχειας είναι τα νοικοκυριά τα οποία ξοδεύουν περισσότερο από 10% του εισοδήματός τους.
Καθώς τα έξοδα θέρμανσης και ηλεκτροφωτισμού είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστική δαπάνη, «ροκανίζουν» μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών σε σχέση με αυτό των οικογενειών που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Στη Θεσσαλονίκη το ποσό που δαπανούν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ενέργειας είναι 165 ευρώ το μήνα ή 1.985 ευρώ το χρόνο.
Μπορεί η δαπάνη να μην μοιάζει πολύ μεγάλη, αλλά είναι για το 11%, που ζει με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και άρα πρέπει να δώσει το 40% του εισοδήματός του για να ζεσταθεί και να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι και να βγάλει τη χρονιά με μόλις 3.000 ευρώ.
Ακόμα και για το 27% των νοικοκυριών που έχουν ετήσιο εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ τα έξοδα για ενέργεια απορροφούν το 20% των διαθέσιμων χρημάτων.
Στην πραγματικότητα μόνο το 20% των νοικοκυριών με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως μπορεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα ενέργειας χωρίς μεγάλη δυσκολία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης