Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βουλγαρία: Σχέδια για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Βουλγαρία: Σχέδια για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα
Η Ε.Ε θα χρηματοδοτήσει την μελέτη σκοπιμότητας
Ο χειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz ανακοίνωσε ότι θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας με σκοπό τη δημιουργία  κόμβου φυσικού αερίου στο λιμάνι Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας.
Το έργο θα αφορά την αποθήκευση και μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κασπία και στη συνέχεια την διοχέτευσή του στην αγορά στη Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Τα σχέδια της Σόφιας για τον κόμβο ακολουθούν την ακύρωση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου South Stream της Gazprom ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Βουλγαρίας προς την Κεντρική Ευρώπη.
Η ακύρωση ήταν ένα πλήγμα για τη Βουλγαρία, η οποία βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η χώρα ελπίζει ότι ο νέος κόμβος θα διασφαλίσει τη θέση της Βουλγαρίας ως «πέρασμα» στη διαδρομή του ρωσικού φυσικού αέριου προς την Κεντρική Ευρώπη.
Ο κόμβος, υπολογίζεται  ότι θα κοστίσει € 1,5 δισεκατομμύρια (1,60 δισεκατομμύρια $), και θα χρησιμοποιήσει αγωγούς διασύνδεσης της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Σερβία και τον υποθαλάσσιο αγωγό από τη Ρωσία.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει το ήμισυ των κεφαλαίων που απαιτούνται για τη μελέτη σκοπιμότητας  ύψους € 920,000 ($ 979,800), ανακοίνωσε η Bulgartransgaz
Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία δέσμευση για την παροχή φυσικού αερίου στο έργο της Βουλγαρίας.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα μόνο αν έχει εγγυήσεις ότι το έργο δεν θα ερχόταν σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για την ενέργεια.
Η βαλκανική χώρα, η οποία εξακολουθεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω μίας οδού από τη Ρωσία, θα λάβει από την Ε.Ε ακόμη € 360.000 για την αναμόρφωση του δικτύου του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Bulgartransgaz.




www.worldenergynews.gr   

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης