Ενέργεια

Σε οριακό σημείο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ - Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ζητούν οι Αζέροι της Socar

Σε οριακό σημείο η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ - Παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ζητούν οι Αζέροι της Socar
Αμετακίνητος ο Πάνος Σκουρλέτης παρά τις πιέσεις για μείωση του τιμήματος ή αύξηση των τελών χρήσης δικτύου
Σκληραίνουν τη στάση τους οι Αζέροι της Socar στη διελκυστίνδα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και εμφανίζονται πλέον έτοιμοι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι να σπάσει.

Επιχειρώντας να παρακάμψουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη δέχονται συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας ότι για το σκοπό αυτό θα έρθει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Socar, Rovnag Abdullayev και αναμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη προκειμένου να γίνει το ραντεβού. 

Η αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύουν πλέον οι Αζέροι έρχεται σε απάντηση τόσο των προϋποθέσεων που έθεσε δημόσια ο κ. Σκουρλέτης προκειμένου να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, όσο και της ανακοίνωσης από τη ΡΑΕ, της νέας πρότασης του ΔΕΣΦΑ για μέση αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου κατά 23,5% έναντι της προηγούμενης πρότασης που είχε υποβάλει ο ΔΕΣΦΑ, πριν την «τροπολογία Σκουρλέτη», και προέβλεπε αυξήσεις έως και 68%.

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο Πάνος Σκουρλέτης  

Ο υπουργός Ενέργειας μετά τη συνάντηση που είχε προχθές με τη Snam εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιμείνει έως το τέλος, δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο με τη SOCAR, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει το τίμημα των 400 εκατ ευρώ και θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές να κλείσει την υπόθεση στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού. 

Όσο δε για τους Ιταλούς, δεν φάνηκαν διατιθέμενοι να παρακάμψουν τους Αζέρους και να μπουν στο ΔΕΣΦΑ με μεγαλύτερο ποσοστό, σώζοντας έτσι την «παρτίδα» του διαγωνισμού, όπως επεδίωκε ο κ. Σκουρλέτης.  

Μετά από αυτά, η Αζέρικη πρεσβεία στην Αθήνα άφηνε το χρόνο να κυλάει χωρίς να κλείνει νέα συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της SOCAR. 

Η απάντηση των Αζέρων 

Τελικώς η απάντηση των Αζέρων δόθηκε για άλλη μια φορά δια του τύπου και συγκεκριμένα μέσω του πρακτορείου APA. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αζέρικου πρακτορείου APA, που επικαλείται δηλώσεις ανώνυμης πηγής «η Αζέρικη πλευρά έχει υποβάλει επισήμως αίτημα στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ζητώντας επίμονα συνάντηση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Επικεφαλής της αζέρικης αντιπροσωπείας θα είναι ο πρόεδρος της Socar, Rovnag Abdullayev. 

Επί του παρόντος δεν κλείσει η συνάντηση καθώς ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε ταξίδι στη Νέα Υόρκη και θα επιστρέψει στις 26 Σεπτεμβρίου.»

Και το δημοσίευμα συνεχίζει πάντα σε εισαγωγικά «Δεδομένων των μη εποικοδομητικών θέσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ελληνικής πλευράς, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, επιμένει σε συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό και ελπίζει ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. 

Η αζέρικη πλευρά θέλει να θέσει ένα και μόνο ερώτημα σε αυτή τη συνάντηση: Επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση τη συμμετοχή της SOCAR στην ελληνική οικονομία ως ένας μεγάλος επενδυτής; 

Η SOCAR ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. 

Ωστόσο, λόγω των μη εποικοδομητικών κινήσεων από ορισμένα άτομα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. 

Κατά συνέπεια, τα περιουσιακά στοιχειά του ΔΕΣΦΑ έχουν μειωθεί. Θέλουμε υψηλού επιπέδου συζήτηση αυτών των αλλαγών».

Μείωση του τιμήματος ζητεί η Socar 

Επίσης το δημοσίευμα του APA αναπαράγει δηλώσεις του γενικού διευθυντή της SOCAR Energy Greece, Anar Mammadov σύμφωνα με τις οποίες η αλλαγή στον υπολογισμό της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ που έγινε με την τροπολογία Σκουρλέτη τον περασμένο Ιούλιο και είχε ως στόχο να αποτρέψει υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, μείωσε την αξία του ΔΕΣΦΑ κατά 40-50%. 

Μάλιστα ο κ. Mammadov είχε δηλώσει τότε ότι «εάν αυτές οι συνθήκες παραμένουν αμετάβλητες, δεν ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για τον ΔΕΣΦΑ.» 

Τέλος το APA επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της SOCAR, Rovnag Abdullayev, σύμφωνα με τις οποίες η αζέρικη πλευρά έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την τροπολογία Σκουρλέτη, τις οποίες ωστόσο δεν έχει λάβει.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης