Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδισαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - Θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης

Κέρδισαν τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - Θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης
Το δικαστήριο, το οποίο έδωσε εντολή έως τη λήξη ισχύος του πλαφόν που έχει θέσει η ΡΑΕ, δηλαδή έως το τέλος Μαρτίου 2017, οι εταιρείες να καταβάλουν μόνο το 50% της χρέωσης που έχει τιμολογήσει ο ΛΑΓΗΕ.
(Upd) Το 50% της χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ που έχει τιμολογήσει ο ΛΑΓΗΕ, θα πληρώνουν έως το τέλος Μαρτίου 2017 οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, που προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε από τις εταιρείες, έγινε δεκτή από το δικαστήριο, το οποίο έδωσε εντολή έως τη λήξη ισχύος του πλαφόν που έχει θέσει η ΡΑΕ, δηλαδή έως το τέλος Μαρτίου 2017, οι εταιρείες να καταβάλουν μόνο το ήμισυ της χρέωσης.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Το απόλυτο αλαλούμ έχει προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η περίφημη πλέον, χρέωση των προμηθευτών ηλεκτρισμού υπέρ των ΑΠΕ και η αδυναμία προσδιορισμού της κατά τρόπο που να μην οδηγεί σε «πάγωμα» του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέσσερις εταιρίας προμήθειας και συγκεκριμένα Elpedison, Ήρων και WATT+VOLT, έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από το δικαστήριο να μην καταβάλλουν τα ποσά που τους αναλογούν για τη συγκεκριμένη χρέωση στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).
Η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι «δεν πληρώνει», λαμβάνοντας έτσι με το δικό της τρόπο «ασφαλιστικά μέτρα» προστασίας της ήδη περιορισμένης ρευστότητάς της.
Η προσπάθεια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να συμβιβάσει τις διαφωνίες μεταξύ της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ συγκαλώντας δυο συσκέψεις με τους επικεφαλείς των δυο οργανισμών (την περασμένη Παρασκευή 3/2 και χθες 8/2) μάλλον απέβη άκαρπη και το όλο θέμα θα κριθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΕ την ερχόμενη Πέμπτη 16/2.   
Εν τω μεταξύ ήδη από χθες το μεσημέρι (8/2) έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση του ΛΑΓΗΕ, για τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της μεθοδολογίας προσδιορισμού της χρέωσης, η οποία μάλλον πυροδότησε νέο κύμα αντιδράσεων από τους εμπλεκόμενους, παρά έδωσε λύση.

Δεν αποδέχονται χρεώσεις άνω των 5 ευρώ οι προμηθευτές

Η πλειονότητα των προμηθευτών δηλώνει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε χρέωση άνω των 5 ευρώ/MWh δεν είναι αποδεκτή, καθώς εκμηδενίζει τα περιθώρια ανταγωνισμού τόσο μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και κυρίως με τον κυρίαρχο προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα και μεταξύ των παικτών της αγοράς εκφράζονται διαφορετικές απόψεις οι οποίες σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων που διαθέτει ο καθένας από αυτούς.
Έτσι η διαβούλευση επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ, που λήγει την Τρίτη (14/2) αναμένεται με ενδιαφέρον όχι μόνο για το ποιες θα είναι οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων  επί της πρότασης του ΛΑΓΗΕ, αλλά ακόμη και για το εάν θα συμμετέχουν, οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης των συμμετεχόντων στην αγορά ή κάθε μια από τις εταιρίες ξεχωριστά.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανένας από τους παίκτες της αγοράς δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί υπέρογκες χρεώσεις, ενώ το «Κίνημα Δεν Πληρώνω», με ή χωρίς νομικά μέτρα έχει ήδη αναπτυχθεί, με πρώτη απ’ όλους η ΔΕΗ, η οποία σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της χρέωσης λόγω του μεριδίου της στην αγορά.
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ εκλήθη να πληρώσει μόνο για τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 120 εκατ. ευρώ και δήλωσε με επιστολή της στο ΛΑΓΗΕ ότι «δεν πληρώνει».

Διάσταση απόψεων και φόβοι που επιβεβαιώθηκαν

Ο χειρισμός της όλης υπόθεσης έχει στιγματιστεί από τη διαφωνία μεταξύ της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο όταν η επιβολή της συγκεκριμένης χρέωσης στους προμηθευτές, επελέγη από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ως λύση για να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός των ΑΠΕ (μνημονιακή υποχρέωση) χωρίς να αυξηθεί το  ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το τέλος που επιβάλλεται σε όλους τους καταναλωτές υπέρ των ΑΠΕ.
Η πρόταση έγινε τότε δεκτή με ικανοποίηση από τους παραγωγούς ΑΠΕ οι οποίοι θεώρησαν ότι με τον τρόπο αυτό περνάει στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας η αξία των ΑΠΕ, ενώ οι ιδιώτες προμηθευτές δεν αντέδρασαν έντονα, καθώς θεώρησαν ότι το κόστος αφορά κυρίως της ΔΕΗ αφού ελέγχει σχεδόν το 89% της αγοράς.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν από μερίδα των εμπλεκομένων και επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του ΛΑΓΗΕ (οι οποίες στην πρώτη φάση δεν εκφράστηκαν δημόσια) ότι τα αποτελέσματα του αλγορίθμου που σχεδίασε για την επίλυση του ΗΕΠ με ΑΠΕ και χωρίς ΑΠΕ εμπεριέχει μεγάλες αβεβαιότητες και αστάθμητους παράγοντες.
Οι φόβοι του ΛΑΓΗΕ, αλλά και των εμπλεκομένων στην αγορά, όπως είχαν εκφραστεί (χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στην πρώτη διαβούλευση) επιβεβαιώθηκαν τον Ιανουάριο όταν η ενεργειακή κρίση οδήγησε την Οριακή Τιμή του Συστήματος σε ύψη άνω των 100 - 130 ευρώ/MWh.
Η χρέωση εκτινάχθηκε στα 45 ευρώ και η ΡΑΕ επέβαλε ωριαίο πλαφόν στα 40 ευρώ/MWh.
Όμως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι το πλαφόν δεν απέδωσε και η αγορά βρίσκεται πλέον μπροστά στη νέα πρόταση του ΛΑΓΗΕ που περιλαμβάνει σειρά σεναρίων αλλά και την εμφατική αυτή τη φορά αναφορά ότι ο μαθηματικός  τύπος παρουσιάζει εξαιρετική μεταβλητότητα και μεγάλη τυπική απόκλιση.
Μάλιστα σε κάποιο σημείο ο ΛΑΗΓΕ σημειώνει ότι είναι σταθερή άποψη του πως ο μηχανισμός χαρακτηρίζεται από υπερβολική αβεβαιότητα.

Οι προτάσεις για διευθέτηση του προβλήματος

Με όλα αυτά τα δεδομένα ο ΛΑΓΗΕ εισηγείται τρία πράγματα:
Κατ’ αρχήν την εξαίρεση από τον υπολογισμό της εικονικής Οριακής Τιμής του Συστήματος (χωρίς ΑΠΕ), των περιορισμών της εφεδρείας.
Δεύτερον τον διοικητικό προσδιορισμό άνω ορίου στα 20 ευρώ και κάτω ορίου στα 6 ευρώ της διαφοράς μεταξύ πραγματικής και εικονικής ΟΤΣ και
Τρίτον τον καθορισμό διοικητικά προσδιορισμένου άνω ορίου στην μοναδιαία χρέωση των προμηθευτών στα 8 ευρώ/MWh.
Το σενάριο αυτό που φαίνεται να υιοθετεί ο ΛΑΓΗΕ, οδηγεί σε μέση μοναδιαία χρέωση των προμηθευτών 6,61 ευρώ/MWh.
Από την πλευρά της η ΡΑΕ που είχε εισηγηθεί τον συγκεκριμένο μηχανισμό για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ και η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις στην Ολομέλεια της ερχόμενη Πέμπτη 16/2, τάσσεται κατηγορηματικά κατά της επιβολής κάτω ορίου (κατώφλι) στη διαφορά μεταξύ πραγματικής και εικονικής ΟΤΣ.
Θεωρεί ότι κάτι τέτοιο μετατρέπει τη χρέωση σε τέλος και θα εγείρει νομικές προσφυγές από τους εμπλεκόμενους.
Μάλιστα αυτή φαίνεται ότι είναι η άποψη και του κ. Σταθάκη καθώς κύκλοι του υπουργείου σημείωναν χθες ότι δεν θα υπάρχει κατώφλι παρά μόνο άνω όριο καθώς και ότι το θέμα θα επιλυθεί με απόφαση της ΡΑΕ και όχι με υπουργική απόφαση.
Με βάση τις θέσεις που έχει υποστηρίξει η ΡΑΕ λοιπόν, δηλαδή ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις εφεδρείες, το άνω όριο πρέπει να είναι τα 40 ευρώ (όπως το προσδιόρισε και με τη σχετική απόφαση της) και δεν πρέπει να υπάρχει κατώφλι η μέση χρέωση των προμηθευτών θα είναι στα 7,07 ευρώ/MWh, όπως προκύπτει από τα σενάρια που έχει τρέξει ο ΛΑΓΗΕ και περιλαμβάνονται στην εισήγηση του.
Τέλος οι εμπλεκόμενοι στην αγορά μετά από το χάος που έχει δημιουργηθεί φαίνεται ότι υιοθετούν το πλέον συντηρητικό από τα σενάρια του ΛΑΓΗΕ και εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν τίποτα περισσότερο.
Το σενάριο αυτό δεν περιέχει περιορισμούς όσον αφορά την εφεδρεία δεν έχει κατώφλι στη διαφορά μεταξύ των δύο ΟΤΣ, έχει άνω όριο στα 20 ευρώ ευρώ/MWh και καταλήγει σε μέση χρέωση προμηθευτών στα 5,15 ευρώ/MWh.

Αρχική δημοσίευση: 09/02/2017 07:10

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης