Ενέργεια

Προχωρά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2016 η πώληση για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Προχωρά μέχρι τα τέλη  Οκτωβρίου του 2016 η πώληση για το 24% του ΑΔΜΗΕ
Προχωρά η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - Τροπολογία Αίνιγμα
Με στόχο την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ έως τις 15 Οκτωβρίου του 2016 και την κατακύρωση του διαγωνισμού έως το τέλος του ίδιου μήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων ενεργειών.
Συγκεκριμένα, το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι της μεταβίβασης των ποσοστών του ΑΔΜΗΕ, θα έπρεπε να προηγηθεί η σύσταση της εταιρίας συμμετοχών ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η μεταβίβαση στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ του 51% του ΑΔΜΗΕ, η μεταβίβαση του 51% των μετοχών της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ στους μετόχους της ΔΕΗ και εν συνεχεία όταν κριθεί κατάλληλο το χρηματοοικονομικό περιβάλλον η εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και η μεταβίβαση σε αυτήν του 51% του ΑΔΜΗΕ, ήταν μια από τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες του κ. Σκουρλέτη και για το λόγο αυτό άλλωστε έχει ήδη υπογράψει την απόφαση έγκρισης του καταστατικού της.
Ωστόσο ο κίνδυνος να υπάρξουν καθυστερήσεις στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι δανειστές ως προς την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 24%, και να τεθεί έτσι στο τραπέζι η απαίτηση τους για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οδήγησε στην κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή.   
Η τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ «Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Άλλες Διατάξεις», προβλέπει ότι δεν απαιτείται να προηγηθεί η διαδικασία αυτή, της μεταβίβασης των μετοχών στον στρατηγικό επενδυτή που θα προκριθεί στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει τα εξής: «Η περίπτωση γ' της παραγράφου 2, του άρθρου 144 του ν. 4389/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«γ. Εντός 8 μηνών από τη λήψη της απόφασης της Γ.Σ. των μετόχων της ΔEΗ που προβλέπεται στην περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 143, η ΔΕΗ θα έχει προβεί στη σύναψη της αγοραπωλησίας μετοχών (share purchase agreement) με τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή».

Τα νέα μέλη του ΔΣ

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έχει υπογράψει ήδη την απόφαση Έγκρισης του καταστατικού της  «Δημόσιας Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ Ανώνυμη Εταιρεία» («ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.»), στην οποία μάλιστα προσδιορίζονται και τα μέλη πρώτου διοικητικού της συμβουλίου που είναι οι εξής:
•    Κωνσταντίνος Μαυρόματος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
•    Περικλής Καρέκος, εκτελεστικό μέλος και αντιπρόεδρος
•    Ιάσων Ρουσόπουλος, Οικονομολόγος, εκτελεστικό μέλος
•    Νικόλαος Καββαδίας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλος
•    Σταύρος Κιτσάκης, Δικηγόρος, μέλος
Ως αναπληρωματικά μέλη ορίζονται οι εξής:
•    Κυριακή Παναγιωτοπούλου, Δικηγόρος
•    Κωνσταντίνος Δεύτος Μηχανολόγος Μηχανικός
Σημειώνεται ότι για την εξαγορά του ποσοστού του ΑΔΜΗΕ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εταιρείες ΤΕRNA (ιταλική), RTE (γαλλική) και State Grid (κινεζική).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης