Ενέργεια

Κύπρος: Ανοίγει ο δρόμος για τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Κύπρος: Ανοίγει ο δρόμος για τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Πρόταση νόμου θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών παραγωγών ενέργειας, κυρίως από ΑΠΕ, και την πώληση μέσω μηνιαίων συμβολαίων
Με πρόταση νόμου που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 10/2/2017, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου ως ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ελεύθερης αγοράς τον Ιούλιο του 2019.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ η πρόταση νόμου που συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, θα δώσει το πράσινο φως στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να προχωρήσει στην υλοποίηση της μεταβατικής περιόδου, η οποία θα επιτρέψει την είσοδο ιδιωτών παραγωγών ενέργειας -κυρίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και την πώλησή τους μέσω μηνιαίων συμβολαίων.
«Θα οδηγήσουμε ενώπιον της Ολομέλειας σε 15 μέρες την πρόταση νόμου, που ελπίζουμε να συνυπογράψουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις να εκδοθεί εντός ενός μηνός το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι κανονισμοί για τη νέα τάξη πραγμάτων την μεταβατική ρύθμιση, ώστε το συντομότερο δυνατόν να μπορούν παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να ενταχθούν στο σύστημα με διμερή συμβόλαια ώστε μέχρι να είναι έτοιμη η μόνιμη λύση επαναλαμβάνω το 2019», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι από αυτή τη διευθέτηση θα υπάρξει μικρή μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
«Θα υπάρξει έστω μικρή μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με αυτό τον τρόπο αλλά και για να ξεκινήσει μια προεργασία για τη μόνιμη λύση για να μην τρέχουμε πίσω από νέα χρονοδιαγράμματα την επόμενη πενταετία ή και περισσότερα χρόνια», πρόσθεσε.
Μιλώντας στην Επιτροπή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας ανέφερε ότι το Υπουργείο συμφωνεί για μια μεταβατική περίοδο έτσι ώστε να εισαχθεί κάποιου είδους ανταγωνισμός στην αγορά.
«Αυτό το βήμα θα βοηθήσει και την αγορά να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, όσο και να θέλουμε να είναι απλό το καινούργιο πλαίσιο και το πιο απλό θα είναι περίπλοκο. Θέλουμε τους παίκτες να προσαρμοστούν», συμπλήρωσε.
Σημείωσε δε ότι η στελέχωση και το καθεστώς του ΔΣΚΜ, ο οποίος εξαρτάται από την ΑΗΚ για την στελέχωσή του, ήταν ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση της ανταγωνιστικής αγοράς.
«Έχουμε συζητήσει με τη ΡΑΕΚ τη μεταβατική ρύθμιση, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και νομίζουμε ότι είναι ένα πλαίσιο που θα βάλει το νερό στο αυλάκι», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Ανδρέας Πουλικκάς, δήλωσε ότι θα μπορούσε σε προσωρινό στάδιο να λειτουργήσει μια μεταβατική ρύθμιση στη λογική ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα εκκαθαρίζεται σένα μήνα, δεν απαιτεί συστήματα και δεν θα επιβαρύνει τον Κύπριο καταναλωτή.
«Θα είναι μια λάιτ αγορά. Ήδη επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή και τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου θα είμαστε έτοιμοι», είπε.
Όπως είπε, μετά την έγκριση της νομοθετικής ρύθμισης, η ΡΑΕΚ θα εκδώσει προσχέδιο ρυθμιστικής απόφασης και ακολούθως θα δώσει περίοδο ενός μηνός για λήψη σχολίων και στη συνέχεια θα εκδοθούν οι λεπτομέρειες.
Ο Διευθυντής του ΔΣΜΚ Χρίστος Τρίαρος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι ο διαχειστής μπορεί να παίρνει τις μετρήσεις σε μηνιαία βάση και να τις δίνει στους παραγωγούς- προμηθευτές.
Πάντως ο κ. Πουλλικάς έθεσε ως προϋπόθεση για την λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς την ανεξαρτησία του ΔΣΜ, καθώς, όπως είπε, δεν μπορούν λειτουργοί της ΑΗΚ που είναι αποσπασμένοι στον ΔΣΜΚ να παίρνουν δεδομένα των ανταγωνιστικών εταιρειών.
Σε σχέση με τη θέση της ΑΗΚ, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στην συνεδρία, ο κ. Χειμώνας είπε πως η Αρχή θεωρεί ότι θα πρέπει να παραμένει υπό την ΑΗΚ ο ΔΣΜΚ για διαχείριση του συστήματος ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέος οργανισμός για την διαχείριση της αγοράς.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε και άλλους δημόσιους οργανισμούς, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι συνέργειες εκεί, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να ανεξαρτητοποιηθεί με σκοπό να λειτουργεί τις δύο ενέργειες», είπε ο κ. Χειμώνας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης