Ενέργεια

TAP: 10 δισ.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού - Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

TAP: 10 δισ.κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του αγωγού - Επένδυση 1,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα
Το έργο μήκους 550 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020
Σε 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, που δυνητικά μπορεί να φθάσει και τα 20 δισ.κ.μ. ανέρχεται η μεταφορική ικανότητα του αγωγού TAP, με ύψος επένδυσης για το ελληνικό κομμάτι στα 1,5 δισ. ευρώ.
Για το έργο εργάζονται ήδη 1.900 άνθρωποι, ενώ 150 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει συμβόλαια για προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών.
Το έργο μήκους 550 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει μια ζώνη εργασίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Θεσσαλονίκη μήκους 200 χλμ., εκ των οποίων στα 100 χλμ. έχει γίνει η συγκόλληση των σωλήνων, 40 χλμ. αγωγού έχουν τοποθετηθεί κάτω από το έδαφος και 10 χλμ. αγωγού έχουν αποπερατωθεί πλήρως.
Με την ολοκλήρωση του γεωστρατηγικής σημασίας αγωγού TAP, φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα φθάνει στην ανατολική, κεντρική και δυτική Ευρώπη, τροφοδοτώντας 12 ευρωπαϊκές χώρες από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπό συζήτηση τελούν οι προοπτικές διασύνδεσης με τις αγορές της Νότιας Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Επίσης, οι εταιρείες Snam Rete Gas και Fluxys συμφώνησαν να αναπτύξουν δυνατότητες φυσικής αντιστροφής ροής μεταξύ Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου διασυνδέοντας τις αγορές της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, και επιτρέποντας έτσι στο αέριο της Κασπίας να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο αγωγός TAP μπορεί να τροφοδοτήσει τη Βουλγαρία μέσω της υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας ή και του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB.
Επίσης, τον κόμβο φυσικού αερίου της Κεντρικής Ευρώπης στο Baumgarten της Αυστρίας μέσω του αγωγού Trans Austria Gas.
Για τη Γερμανία και τη Γαλλία μπορεί να τις τροφοδοτήσει μέσω Ελβετίας, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αντιστροφής ροής μέσω του αγωγού Transitgas.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης