Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λακκοτρύπης (ΥΠΕΝ Κύπρου): Αναζητούμε την καλύτερη λύση για την έλευση του φυσικού αερίου

Λακκοτρύπης (ΥΠΕΝ Κύπρου): Αναζητούμε την καλύτερη λύση για την έλευση του φυσικού αερίου
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βέλτιστο τρόπο δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, ώστε να μπορούμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και το μικρότερο δυνατό ρίσκο επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου
Στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να εξευρεθεί η καλύτερη και πιο συμφέρουσα λύση για την έλευση φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ότι "θα θέλαμε αντί να υπογράφουμε δεκαετή, πενταετή, κλπ, συμβόλαια, να μπορούμε να αγοράζουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας εκείνη τη στιγμή".
"Υπάρχουν διάφοροι άξονες που εξετάζονται.
Για παράδειγμα, γίνεται συζήτηση για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου συζητείται εδώ και 10 χρόνια.
Έγιναν 3-4 προσπάθειες και κάθε φορά είχαμε πρόβλημα ως προς το ότι οι ποσότητες στην Κύπρο που χρησιμοποιούμε είναι πολύ χαμηλές και αυτό δεν αιτιολογεί τα ψηλά κόστη για τις υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν.
Αυτό ανέβαζε δυσανάλογα ψηλά την τιμή του φυσικού αερίου για να χρησιμοποιηθεί στη χώρα.
Εν πάση περιπτώσει, μετά την τελευταία –αποτυχημένη- προσπάθεια για να έρθει φυσικό αέριο δώσαμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οδηγίες στη ΔΕΦΑ να κοιτάξει μια διαφορετική προσέγγιση και είναι αυτή του αν μπορούμε πρώτα να υλοποιήσουμε τις υποδομές και, ακολούθως, να αγοράζουμε το φυσικό αέριο με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.
Δηλαδή, αντί να υπογράφουμε δεκαετή, πενταετή, κλπ, συμβόλαια, να μπορούμε να αγοράζουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας εκείνη τη στιγμή.
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα γίνει η παρουσίαση αυτόν τον μήνα για να δούμε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, για να μπορούμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία ως κράτος και το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Διαφορετικά, θα έπρεπε να τα αγοράζαμε όλα μαζί.
Δηλαδή θα δεσμεύαμε τη ΔΕΦΑ και κατ’ επέκταση την ΑΗΚ σε συμβόλαια, τα οποία θα δημιουργούσαν προβλήματα σε περιόδους που δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση.
Επομένως, εμείς λέμε τώρα, επειδή οι υποδομές είναι αρκετά δαπανηρές, να δούμε αν μπορούμε να εγκαταστήσουμε μέσω κάποιου διαγωνισμού και μετά να αγοράσουμε φυσικό αέριο με κάποια ευελιξία.
Είναι όμως δύσκολο εγχείρημα.
Όταν φτάσει το φυσικό αέριο στην Κύπρο πρέπει να υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το παραλάβουμε.
Σκεφτείτε να διακοπεί η μια μέθοδος και να μείνουμε χωρίς καύσιμα για παραγωγή ηλεκτρισμού. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο και πρέπει να συζητηθεί με διάφορους φορείς".
Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι στην Αίγυπτο θα έχουν αυτάρκεια σε φυσικό αέριο τόνισε ότι " όλες οι χώρες θέλουν να έχουν ενεργειακή αυτάρκεια. Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος μετά από μια μακρά περίοδο αστάθειας είχε μειώσει τις ερευνητικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα, ενώ είναι μια παραγωγός χώρα, τώρα αναγκάζεται να εισάγει φυσικό αέριο για δική της κατανάλωση.
 Όπως έχουμε ακούσει, η στρατηγική τους είναι να έχουν όσο γίνεται περισσότερες ανακαλύψεις.
Μετά την ανακάλυψη του Ζορ η περιοχή εκεί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αναφερόμενος στο Ισραήλ  επεσήμανε ότι"το κάθε κράτος για μας έχει τη σημασία του.
Οι σχέσεις με επίκεντρο την Κύπρο είναι συνεχείς και σε τριμερές και σε τετραμερές επίπεδο.
Αναφέρομαι στο σχήμα Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία-Ισραήλ.
Με κάθε μια από αυτές τις χώρες υπάρχουν έργα κοινού ενδιαφέροντος που επιδιώκουμε μαζί όσον αφορά ιδιαιτέρως τα ενεργειακά.
Το ίδιο ισχύει και με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τον Λίβανο.
Τώρα που έχει επέλθει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα με τον διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένουμε να ανοίξει και το κεφάλαιο Κύπρου-Λιβάνου και κάποια άλλα τριμερή σχήματα, διότι και ο Λίβανος παίζει καθοριστική σημασία.
Δεν μπορώ λοιπόν να ξεχωρίσω μια χώρα έναντι της άλλης για το ποια είναι σημαντικότερη για μάς.
Όλες έχουν τη σημασία τους, διότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την περασμένη Τετάρτη έδωσα μια ομιλία στην Αθήνα, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί το γεωπολιτικό από το τεχνικό –καινούργιες ανακαλύψεις, γεωτρήσεις- και το οικονομικό –οικονομικές συνθήκες- της δραστηριότητας.
Όλα αυτά στο τέλος συγκλίνουν και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε παράλληλα".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης