Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτελούν το "κλειδί" για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Σταθάκης: Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ αποτελούν το
Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα μίλησε για μετάβαση τη αγοράς σε ένα διαφορετικό μοντέλο μέχρι το 2020, με βασικές παραμέτρους την αλλαγή ενεργειακού μείγματος.
Αρχική δημοσίευση 12:51:67

Με την διαβεβαίωση προς το ενεργειακό ακροατήριο του συνεδρίου Athens Energy Forum ότι «δεν θα χρειαστεί να τυπώνετε δραχμές σε λίγο» ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα στη συζήτηση περί δραχμής, που άνοιξε με τις χθεσινές δηλώσεις Ξυδάκη.

Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα μίλησε για μετάβαση τη αγοράς σε ένα διαφορετικό μοντέλο μέχρι το 2020, με βασικές παραμέτρους την αλλαγή ενεργειακού μείγματος, με αιχμή της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Βασικός πυλώνας σε αυτή την αγορά όπως είπε, θα παραμείνει η ΔΕΗ, το μερίδιο της οποίας θα περιοριστεί στο 50% σε εφαρμογή του σχεδίου ΝΟΜΕ, και όχι –όπως τόνισε- άλλων, τύπου «μικρής ΔΕΗ».
Μίλησε ακόμη για ανάπτυξη έξυπνων και αναβαθμισμένων δικτύων ενέργειας, τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, αλλά και για τα έργα τα οποία μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.
Ανέφερε χαρακτηριστικά τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Για τον τομέα των υδρογονανθράκων ανακοίνωσε, ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου, Total και ΕΛΠΑ για την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης του «οικοπέδου» 2 στο Ιόνιο Πέλαγος.
Παράλληλα χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας «προνομιακό για επενδύσεις».
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «μέχρι το 2020 θα έχουμε μια διαφορετική αγορά ενέργειας στην Ελλάδα».
«Θέλουμε μια πιο ανταγωνιστική αγορά, φθηνότερη ενέργεια για τους καταναλωτές και ειδική μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, διασυνοριακή συνεργασία, ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και αλλαγή του ενεργειακού μίγματος, με αιχμή του δόρατος τις ΑΠΕ».
Ειδικά για το τελευταίο, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο στόχος για 30% ΑΠΕ θα έχει επιτευχθεί πολύ πριν από το 2030, με βάση το ρυθμό επενδύσεων που δρομολογούνται σήμερα.
Η στρατηγική που έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΝ έχει επίκεντρο μια ισχυρή ΔΕΗ, υπογράμμισε ο Υπουργός.
Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, γι αυτό και αποφασίσθηκε, αντί του μοντέλου που προϋπήρχε, μέσω του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ», να γίνει αποκλιμάκωση του μεριδίου της Επιχείρησης, μέσα από το μηχανισμό για τα ΝΟΜΕ.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή δημοπρασία ενέργειας, η επιτυχία της οποίας συνιστά απόδειξη, όπως είπε, ότι υπάρχει ανταγωνισμός και ενδιαφέρον, συνεπώς, αναμένεται να διευκολυνθεί η επέκταση των ιδιωτών στην αγορά και να δημιουργηθεί πιο ομαλό σύστημα μετάβασης στον επιδιωκόμενο στόχο. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το target model, που θα ισχύσει από 1/1/2018.
Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που προωθείται από το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενεργειακή κάλυψη της νησιωτικής Ελλάδας. «Θέτουμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε τα νησιά να μεταβούν σε ένα σύστημα διασυνδεδεμένο, από το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν σήμερα». Η σύνδεση του ηπειρωτικού συστήματος με τις Κυκλάδες και την Κρήτη περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό αυτό.
Στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ συμπεριλαμβάνονται, ακόμη, η κατάθεση σχεδίου νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για τους υδρογονάνθρακες, με τη σύμβαση για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 να υπογράφεται άμεσα με την κοινοπραξία Total-ΕΛΠΕ, καθώς και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΔΕΥ, ώστε να επωφεληθεί από τα έσοδα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης. «Είμαστε στη μέση του Προγράμματος 2015-2018.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ισχυρής προόδου. Στο τέλος της ημέρας, όλα κρίνονται από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Το 2016 καταγράφηκαν τρία θετικά πρόσημα, στο πεδίο της δημοσιονομικής σταθερότητας, του χρηματοπιστωτικού τομέα και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Και το 2017 θα είναι έτος θετικής ανάκαμψης της οικονομίας, με ρυθμό 2,5-3%.
Συνεπώς, η συμφωνία έχει καλύψει τους βασικούς στόχους μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες με τους θεσμούς, προφανώς, η διαπραγμάτευση σήμερα εμπλέκει δύσκολα θέματα, που αφορούν στη μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος περίοδο.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια συμφωνία-πλαίσιο με αυξημένες εγγυήσεις προς τους θεσμούς. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να περιλαμβάνει την προκαταβολική θεσμοθέτηση μέτρων έναντι του μέλλοντος, τα οποία ξεφεύγουν από το πλαίσιο μιας εύλογης συμφωνίας.
Για μας, η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει, την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τι θα γίνει μετά το 2018 και το χρέος. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα έχουμε συμφωνία χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης